A vezérigazgató hozzátette: a haltermelés növekedésének feltétele, hogy az időjárás kedvező legyen, valamint a takarmányárak se emelkedjenek jelentős mértékben. A termelés növeléséhez szükséges jó minőségű kétnyaras halállomány ugyanis a termelők rendelkezésére áll, ami a tervek megvalósításához szükséges. Tájékoztatott arról is: az elmúlt uniós költségvetési időszakban – 2007–2013 között – a Halászati Operatív Programból (HOP) rendelkezésre álló 13 milliárd forintot maradéktalanul felhasználta az ágazat a magyar halgazdaság megújítására. Az operatív program utolsó forráselemére, az innovációs és a marketing területre most írták ki a pályázatokat, amelyek forrásösszege mintegy 1,5 milliárd forint. Az elmúlt uniós költségvetési időszakban a halászat fejlesztésére rendelkezésre álló forrás a mostani költségvetési időszakban – 2014–2020 között – 5 százalékkal emelkedik, tette hozzá a vezérigazgató.
A magyarok átlagos halfogyasztása az uniós átlagnál jóval alacsonyabb, de 10-12 éven belül lényegesen emelkedhet – mondta egy decemberi interjúban Lévai Ferenc.