Felújítják a Szolnok–Szajol-vasútvonalat

A nemzeti vasúti törzshálózat 100-as fővonala korszerűsítésének részeként megkezdődik a vonalszakasz megújítása.

KG
2014. 04. 01. 5:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2015 decemberében befejeződő beruházás nettó értéke 20,6 milliárd forint. A Szolnok–Szajol vasúti vonalszakasz felújítása az Új Széchenyi Terv részeként a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében uniós források felhasználásával valósul meg. A munkálatok során teljesen átépítik a 6,4 kilométer hosszú pályát a hozzá tartozó felsővezetékkel, biztosítóberendezéssel, valamint útátjárókkal együtt, építenek egy új Tisza-hidat, öt ártéri hidat felújítanak és korszerűsítik a Zagyva-hidat.

A naponta átlagosan 200 vasúti szerelvénnyel terhelt vonalszakasz az árvizek által jelentősen veszélyeztetett területen halad, ezért érvényesíteni kell a védelmi szempontokat. Szajolnál a pálya mindkét oldalán új árvízvédelmi földgátat építenek 450 méter hosszan, hogy megakadályozzák az árvíz bejutását Szajol állomásra.

A Zagyva-hidat helyben újítják fel, míg az új, 200 méter hosszú Tisza-híd 2 egyvágányú mederszerkezetből és a felújított csatlakozó ártéri hidakból áll majd. A meglévő hidak és az új híd is térvilágítást kap.

A tervek szerint több mint 8600 négyzetméter zajárnyékoló falat építenek, amely Szolnok Tallinn városrészét védi majd a zajtól. A vasúton a felújítás és az ETCS 2 típusú vonatbefolyásoló rendszer kiépítése után a pályasebesség óránként 160 kilométerre emelhető.

A kivitelezést a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., a STRABAG Vasútépítő Kft. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft. alkotta Tisza-2013 Konzorcium végzi. A kivitelezés alatt a közlekedés többnyire fél pályán zajlik majd, 2014. október 5. és október 11. között azonban az új Tisza-híd beemelése miatt teljes vágányzár lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.