Folytatódik az ágazatot segítő támogatások kifizetése

Ezen a héten is jelentős, közel 150 millió forintnyi támogatást utaltak a jogos igények alapján.

NT
2014. 04. 03. 10:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez összesen 133,7 millió forint összegű támogatást fizettek ki a tavaly november 5. és december 14. közötti időszakban benyújtott kérelmekre. A közlemény szerint a beérkezett 208 kérelem összesített támogatási igénye megközelíti az 1,96 milliárd forintot. A támogatást a hatályos borászati gépkatalógusban szereplő új borászati gép és technológiai berendezés vásárlása után lehetett igényelni, amelyek javítják a vállalkozás összteljesítményét.

Az MVH a szőlő- és gyümölcsösültetvényekben felhasznált gázolajhoz nyújtott agrár „de minimis” támogatási igények alapján a héten 256 kérelmező részére közel 16 millió forint összegű támogatást folyósított. Az intézkedés keretében az a mezőgazdasági termelő vehet igénybe támogatást a szőlő- és gyümölcsösültetvények műveléséhez felhasznált gázolaj után, aki legalább 0,5 hektár területű ültetvényen szőlő-, illetve gyümölcstermesztést folytat, és akinek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a jövedékiadó-visszaigénylését jóváhagyta – írták.

Az MVH ismertetése szerint a 2013. évre vonatkozó támogatási kérelmet a szőlő- és gyümölcsösültetvényekben felhasznált gázolaj után, kizárólag évente egyszer, a felhasználás évét követő évben az éves adóbevallási nyomtatvány részeként lehet benyújtani a NAV-hoz elektronikus úton, a jövedékiadó-visszatérítés igénylésével egyidejűleg. A vámhatóság a kérelmek adatait elektronikus úton továbbítja az MVH részére.

Az MVH a támogatások kifizetését mindkét említett intézkedés esetében folyamatosan végzi a kérelmek feldolgozásának ütemében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.