Fontos bejelentést tett a GYSEV

Tavasszal megkezdődik és várhatóan jövő nyáron zárul a Porpác–Mosonszolnok-vasútvonal villamosítása – közölte az MTI-vel szerdán a vonalat üzemeltető GYSEV.

LR
2014. 04. 09. 12:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékoztatásuk szerint a kivitelezési szerződést erről szerdán írta alá Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. elnöke, Kövesdi Szilárd, a vasúttársaság vezérigazgatója, valamint a kivitelező MVM OVIT Zrt. vezérigazgatója, Gopcsa Péter és vállalkozási igazgatója, Varga András. A vasúttársaság közleménye utalt rá: a GYSEV Zrt. 2011-ben vette át üzemeltetésre a Porpác–Mosonszolnok szakaszt, majd 2012 nyarán jelentette be, hogy uniós források bevonásával elvégzik a vonal villamosítását. Ennek eredményeként a teljes Szombathely–Csorna–Rajka szakaszon lehetségessé válik a környezetbarát villamos vontatás. A kivitelezésre kiírt pályázat nyertese az MVM OVIT Zrt. által vezetett konzorcium lett. A nyertes cég a villamosítás kivitelezésének előkészítési munkálatait már áprilisban megkezdi.

A Porpác–Mosonszolnok szakaszon a villamosítási és korszerűsítési munkálatok 11 milliárd 375 millió forintba kerülnek. Az összeg 85 százaléka uniós támogatás, a fennmaradó részt hazai költségvetési forrásokból biztosítják. Az első szakasz kedvező időjárási viszonyok esetén várhatóan még idén év végéig, a második pedig jövő nyárra készülhet el – írják.

Szombathely és Csorna között naponta hat pár intercity közlekedik Budapest felé. Mivel fontos, hogy az IC vonatok esetében mihamarabb megvalósuljon a villamos vontatás, ezért döntött úgy a társaság, hogy a Porpác–Csorna szakasszal kezdik a kivitelezést a szakemberek – közölték. Megemlítik: a vasúttársaság 2015 nyarára a szintén 2011-ben átvett Szombathely–Zalaszentiván szakaszon is elvégzi a villamosítási munkálatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.