Győri üzem lett Közép-Európa sütőközpontja

Ez a magyar mezőgazdaság és a magyar élelmiszeripar elismerése – emelte ki Szijjártó Péter.

HBI
2014. 04. 03. 15:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter a két újabb gyártósor csütörtöki avatóünnepségén kiemelte: a biztonságos és gmo-mentes magyar élelmiszerek és alapanyagok garanciát jelentenek a bővítéssel egymilliárd forintos fejlesztést lezáró győri üzem exportteljesítményének növelésére. Emlékeztetett arra: az Intersnack-csoport a magyar malmibúza-termelés 2, a fűszerpaprika 11 százalékát – legnagyobb részét – lekötő felvásárlója.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a hat esztendeje kitört válság idején az ország irányítását 2010-ben átvevő kormánynak azt kellett eldöntenie, hogy „húzzuk össze magunkat a lehető legkisebbre, és próbáljuk meg túlélni”, vagy tekintsenek a helyzetre olyan lehetőségként, amelyből megfelelő választ adva erősebben kerülhet ki az ország.

A politikus kifejtette, a kormányzat az utóbbi utat választva azt tűzte ki stratégiai célul, hogy Magyarország legyen Európa termelési központja, a nyugati mellett a keleti kapcsolatrendszerre is megfelelő hangsúlyt helyezve „állítsuk két lábra a magyar külgazdaságot”. Ennek eredményeként tavaly növekedési fordulatot ért el, idén pedig tartós növekedési pályára állt a magyar gazdaság.

Merkler Róbert, az Intersnack Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen azt mondta: 22 éve egyetlen gyártósorral, 20 emberrel indult meg a termelés az egykori kesztyűgyár helyén, ma a fejlesztés eredményeként 30 fővel több, összesen 290 ember dolgozik az üzemben. Az értékesítési területen dolgozókkal a 400-hoz közelít az összlétszám. Hozzátette: terveik szerint az alkalmazottak száma a most felavatott beruházás eredményeként további 20 fővel emelkedhet. A fejlesztés, amelynek lehetőségéért lengyel- és németországi helyszínekkel versengtek 12-ről 15 ezer tonnára növeli a lisztalapú termékek győri gyártását, az üzem éves összkapacitása 19 ezer tonna.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere (Fidesz–KDNP) az eseményen arról beszélt: a gazdaság mindennek a mozgatórugója, így ha az jól működik, Európában és a világban is sikeresek leszünk. Hangsúlyozta: az utóbbi években sikerült olyan kedvező környezetet kialakítani, amelynek eredményeként Győrben és a megyében négy százalék alá csökkent a munkanélküliség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.