Ha nincs optikai hálózat, nincs gazdasági fejlődés

A kistelepülések is elérhetik a nagy sebességű internetet – mondta Graur Tamás kedden az MTI-nek.

MD
2014. 04. 08. 18:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakember úgy fogalmazott, a legújabb technológiának számító optikai hálózatnak köszönhetően a néhány száz- és ezerfős falvaknak sem kell lemondaniuk a nagy sebességű internetről. Hangsúlyozta, Magyarország településeinek mintegy egynegyede nem rendelkezik optikai hálózati kapcsolattal. A 21. században ez egyenértékű a gazdasági és társadalmi fejlődésből való kimaradással, a leszakadással, a befektetések elmaradásával, a leküzdhetetlen munkanélküliséggel.

Az EU-forrásból támogatott GOP-program keretében az Eqnet Zrt. által létrehozott és szakmai támogatása mellett működő Ponet Optikai Hálózatfejlesztő Kft. pedig ez év novemberéig a már említett négy kistérségben hajtja végre az optikai távközlési körzethálózati fejlesztést az Új Széchenyi Terv részeként – ismertette a részleteket. Hozzátette, a fejlesztésnek köszönhetően Egyek, Egerfarmos, Újlőrincfalva, Tiszadorogma, Tiszavalk, Borsodgeszt, Csincse, Egerlövő, Kács, Négyes települések csatlakoznak azon 2400 magyarországi településhez, ahol kiépíthetővé válik a gyors és megbízható internetkapcsolat.

A magyar kormány idén februárban fogadta el a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiáját, amelyben kitűzte célnak, hogy 2016-ra ne legyen optikával el nem ért (NGA-fehér) település az országban, teljes körűen épüljön ki a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat, a mobil széles sávú lefedettség érje el a 95 százalékot, az átlagos sávszélesség pedig az uniós átlagot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.