Helyes az irány, de még van tennivaló

Figyelemre méltó eredmény a költségvetési hiány 3 százalék alá szorítását.

TK
2014. 04. 02. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök figyelemre méltó eredményként említette a költségvetési hiány 3 százalék alá szorítását, a túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülést, az eladósodás folyamatának megállítását. Mindezek ellenére elkezdett növekedni a gazdaság és beindultak a beruházások. Ugyancsak kedvező, hogy mindemellett az ország tartósan magas többletet produkál a külkereskedelmi és a fizetési mérlegben. A munkanélküliség csökkent, a versenyszférában tavaly sikerült szinten tartani az alkalmazottak számát – sorolta.

Több reform megfelelt az üzleti szféra által már hosszú ideje javasolt és ajánlott irányoknak, például a munkajog reformja vagy a szakképzési rendszer átalakítása. Helyzetértékelése szerint a munkáltatói adó-, illetve járulékkedvezmények hosszú távon járulnak hozzá az ország versenyképességének erősítéséhez.

A változások üteme és mérete azonban a vállalkozásoknak bizonytalanságokat is okozott. A kamara által megkérdezett cégek a gazdaságpolitika kiszámíthatóságában, a jogbiztonság, az átláthatóság és a bizalom növelésében azonosították a fejlesztendő területeket. Itt ez idáig nem sikerült érezhető trendfordulót elérni – tette hozzá.

Ahhoz, hogy az ország a régiós középmezőnyből ismét az éllovasok közé kerüljön, folyamatosan kell ügyelni a befektetők, beruházók igényeire, elvárásaira – fogalmazott a kamarai elnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.