Hiába szeretik, hiába nyomják, nem pörög a bitcoin

A bitcoinforgalom nem közelíti meg a hagyományos fizetési rendszerekben bonyolított forgalmat.

MD
2014. 04. 02. 18:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februárban napi átlagban 68 millió dollár tranzakciós értéket egyenlítettek ki bitcoinnal, tízszeresét az egy évvel korábbinak. A hagyományos fizetést lebonyolító rendszerek – a Western Union és a Paypal – viszont 2013-ban napi átlagban 225 millió, illetve 497 millió dollár tranzakciós értéket egyenlítettek ki.

A bitcoinban bonyolított tranzakciók értéke még ennél is nagyobb mértékben marad el a nagyobb, hitelkártyát üzemeltető pénzintézetek forgalmától.

A 2014. februári napi 68 millió dolláros bitcoinforgalom mindössze egy százalékát adja a 6,75 milliárd dollár értékben rendelkezésre álló bitcoinkészletnek. Az arány közel megegyezik az értékpapírpiacok napi forgalmának a piaci tőkeértékhez viszonyított arányával. Februárban a nagyobb amerikai értékpapírpiacokon vett minta szerint a napi forgalom a piaci tőkeérték 0,6 százalékát tette ki.

A teljes bitcoinkészlet piaci tőkeértéke alig egy százaléka az amerikai dollárban rendelkezésre álló értéknek, és nagyjából megfelel a forgalomban lévő guatemalai quetzal (GTQ) által képviselt értéknek – írja a Fitch Sizing Up Bitcoin című tanulmánya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.