Jön a húsvét, drágul a bárány

Jobb ára van a magyar báránynak mint tavaly, mintegy 5-10 eurócenttel drágább kilónként.

WL
2014. 04. 09. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondta: ebben az évben a vevők elsősorban a nagyobb élősúlyú bárányokat keresik, főként a 20-24, illetve a 24-27 kilogramm közötti állatokat. A húsvéti ünnepekre mintegy 150-170 ezer magyar bárányt értékesítenek külföldön. Ez a magyar éves bárányexport 30-40 százaléka. Most egy kilogramm bárányért 2,8-3,0 eurót (840-900 forintot) adnak a kereskedők.

A bárányok eladásából évente mintegy 8,5 milliárd forint származik. Ez a bevétel adja a magyar juhászat összes árbevételének mintegy 85 százalékát. A magyar bárányok mintegy 95 százalékát kiviszik az országból. Elsősorban Olaszország a legfontosabb felvevő piac, de mutatkozik kereslet a magyar bárányok iránt Franciaországban és Németországban is.

Magyarországon jelenleg mintegy 900 ezer anyajuh van. Ez 3-5 százalékkal több, mint az előző évben – közölte a terméktanács elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.