Komoly kihívások elé néz az ukrán gazdaság

Ha elsorvadnak a gazdasági kapcsolatok Oroszországgal, komoly bajba kerülhet Ukrajna.

KG
2014. 04. 04. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arszenyij Jacenyuk nagyon súlyosnak értékelte az ország gazdaságának helyzetét. Aggasztóak az idei évre szóló gazdasági előrejelzések, amelyek 3 százalékos GDP-zsugorodással és két számjegyű inflációval számolnak, miközben az egyik nagy kihívás az lenne, ha elsorvadnának az Oroszországgal való gazdasági kapcsolatok.

A miniszterelnök szerint félő, hogy az Ukrajnának Oroszországgal határos keleti felében működő cégek elveszthetik orosz megrendeléseiket. Arszenyij Jacenyuk azt mondta, hogy „a helyzet súlyosságát a kormány megértette és mindent megtesz annak érdekében, hogy az orosz megrendelőket ukrán megrendelőkkel váltsa fel, bármilyen bonyolult is lesz ez”.

Barack Obama amerikai elnök aláírta csütörtökön az Ukrajnának nyújtandó egymilliárd dolláros hitelgaranciáról és az Oroszország elleni szankciók bevezetéséről szóló törvényt – közölte a Fehér Ház sajtószolgálata.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy az ukrán termékek előtt egy hónap múlva megnyílik az Európai Unió piaca. „Erre az időre fel kell készülni, mindent, amit csak lehet, exportra kell küldeni”. A kormányfő számításai szerint az EU piacának a megnyitása további mintegy 500 millió dollárral növelheti Ukrajna bevételeit.

Arszenyij Jacenyuk úgy vélte továbbá, hogy Ukrajna idén mintegy 13,5 milliárd dollár külföld hitelhez juthat, de részleteket nem mondott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.