Kötelezővé tennék a fizetést a szakmai gyakorlatért

A gyakornoki fizetés törvényi szintű emelését kezdeményezi négy szakszervezeti szövetség ifjúsági tagozata.

CSD
2014. 04. 15. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Munkástanácsok Ifjúsági Tagozata, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata, az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata és a Liga Szakszervezetek Ifjúsági Tagozata keddi közleménye szerint a felsőoktatási szakmai gyakorlatok rendszerét számos ponton felül kell vizsgálni és egységesíteni is szükséges. Az egyik legfontosabb kérdésnek a gyakornoki fizetések rendszerének felülvizsgálatát tartják.

Mint arra tavaly az ombudsmani vizsgálat is rámutatott, a felsőoktatási intézmények számos helyen eltérően, bizonytalanul értelmezik a szakmai gyakorlattal összefüggő egyes kérdéseket, jogviszonyokat. Példaként említik egyebek között, hogy milyen jogviszonyban áll a hallgató a gyakorlati hellyel, annak be kell-e jelentenie a hallgató munkavállalását az illetékes hatóságoknál, vagy azt, hogy milyen jogviszony alapján jogosult a hallgató társadalombiztosítási ellátásra. A képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat vagy gyakorlati képzés során végzett munka esetében díjazás illetheti meg a hallgatót, illetve a 6 hét időtartamot elérő egybefüggő gyakorlat esetén kötelező a díjazás. A díjazás értéke legalább hetente a minimálbér 15 százaléka, amit eltérő megállapodás hiányában a szakmai gyakorlóhely fizet – írták.

A négy szervezet az összeg szorzószámának emelését kezdeményezi, mivel szerintük amennyiben a munkaviszony minden eleme teljesül, joggal vetődik fel a kérdés, hogy a bér vonatkozásában miért is tér el az összeg a hallgatók hátrányára évek óta változatlan mértékben. A szervezetek egyetértenek a hallgatói munkaszerződés és a szakképzésben részt vevő tanulóknál történt idei változásokkal, de azt javasolják, hogy a kifizetendő összeg növekedését munkáltatói oldalról kompenzálva, további mentességeket vezessenek be, segítve ezzel a fiatalok foglalkoztatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.