Különvélemény az MNB-től

A bíróság szerint érvénytelen a szerződés, ha arra jogosulatlan autókereskedő írta alá.

Horváth Csaba László
2014. 04. 01. 3:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzetet egy autóhiteles olvasó arról tájékoztatta, hogy korábban kötött hitelszerződésével kapcsolatban levélben kereste meg az MNB-t, miután kiderült, autókereskedők tömegesen kötöttek úgy szerződéseket, hogy nem voltak arra jogosultak. Az adós arról érdeklődött a jegybanknál, hogy hitelének felvétele idején az az autókereskedés, amelyiknél autóját vette, jogosult volt-e szerződését a pénzintézet helyett aláírni. Ez azért különösen fontos, mert a 2010 előtt hatályos törvényi szabályozás szerint alapvetően kétféleképpen járhattak el a pénzintézetek képviseletében az autókereskedők.

Az egyik esetben a kereskedő aláírhatta a bank nevében a hitelszerződést úgynevezett „A” típusú ügynökként, a másik esetben csupán összehozhatta a pénzintézetet és az ügyfelet, s csak elősegíthette a hitelügylet létrejöttét. Utóbbiak voltak az úgynevezett „B” típusú ügynökök. Az MNB válaszában arról tájékoztatta az adóst, hogy nyilvántartásuk szerint az érintett autókereskedésnek sem „A”, sem „B” típusú ügynöki jogosítványa nem volt. Ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szerződés érvénytelen lenne. Mert – mint fogalmazott az MNB – nem kizárt, hogy a hitelintézettől kapott egyedi felhatalmazás alapján az autókereskedő mégiscsak jogosult volt eljárni a bank helyett.

Amint arról az MNO is beszámolt, az autóhitel-szerződések ezreire lehet hatással a Fővárosi Törvényszék által kihirdetett jogerős ítélet, ami kimondta: érvénytelen a pénzintézet hitelszerződése, ugyanis azt egy arra nem jogosult autókereskedő írta alá.

A magyar lakosságot közel 4600 milliárd forintnyi, többségében külföldi pénznemben számolt adósság fojtogatja. Az érintett 700 ezer család többsége ingatlanhitele miatt került veszélybe. De mi a helyzet az ugyanígy csapdába került autóhitelesekkel? Lapunk megtudta, szerződések ezreit köthették meg szabálytalanul.

Nem volt jogosítványuk az autókereskedőnek önállóan eljárni a pénzintézetek helyett – tudta meg a Magyar Nemzet a Magyar Lízingszövetségtől. Ugyanakkor szerintük meghatalmazással aláírhatták a hitelszerződést. A bíróság szerint viszont nem így van, nemrég egy adós javára döntöttek jogerősen.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.