Magyarország a második „legkerékpárosabb” ország

Az utóbbi időben Budapesten évi 30-40 százalékkal növekedett a biciklivel közlekedők száma.

WA
2014. 04. 22. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Magyar Kerékpárosklubbal közös szervezésben 13. alkalommal indította el a kerékpározást népszerűsítő Bringázz a Munkába! (BAM) idei tavaszi kampányát kedden a Föld napján Budapesten, a Kossuth térről. A május 30-ig tartó kampány nyitórendezvényén Völner Pál, az NFM államtitkára elmondta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít a kerékpáros-közlekedés feltételeinek megteremtésére, az elmúlt négy évben 500 kilométer kerékpárutat adtak át és újítottak meg, s a tervek szerint tovább bővül a kerékpárút-hálózat.

Hozzátette: ennek részeként 2015-ben megkezdődhet az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút Rajkától Budapest déli agglomerációjáig tartó szakaszának komplex fejlesztése, a fővárost a Balatonnal összekapcsoló kerékpárút létesítése, a Balaton körüli bringakör korszerűsítése, kiegészítése. Völner Pál szólt arról is, hogy a hálózat fejlesztése mellett kialakul a kerékpárutak központi nyilvántartó rendszere is az országban.

László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke kiemelte, hogy a kerékpározást népszerűsítő, hét éve tartó kampányhoz egyre többen csatlakoznak, az utóbbi időben Budapesten évi 30-40 százalékkal növekedett a kerékpáron közlekedők száma, szeretnék, ha az idén is egyre többen bicikliznének.

A kerékpárosklub adatai szerint a lakosság 45 százaléka használja a kerékpárt közlekedésre. Európában Magyarország a második „legkerékpárosabb” ország, Hollandiával és Dániával versenyez fej fej mellett – tette hozzá.

Ungvári Csaba, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója a kampányindítón a vasúttársaság szerepéről szólva elmondta, hogy fejlesztésekkel is segítik a kerékpározás terjedését, évente 360 ezer kerékpáros utast szállítanak, és 2015. végére a 42 új Flirt motorvonat forgalomba állításával a budapesti elővárosban kerékpárokat is lehet majd a vonatokon szállítani. A MÁV-Start tájékoztatása szerint 230 vasúti járművükön lehet kerékpárt szállítani.

A BAM kampányt több állami vállalat, köztük a Magyar Posta is támogatja, a nyitórendezvényen részt vett több kerékpáros postai kézbesítői is, akik a helyszínről indultak munkába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.