Magyarország felkészült a pénzcsapok elzárására

Hazánk a Franklin Templeton szakembere szerint jól reagálna a Fed politikájának változásaira.

NT
2014. 04. 24. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Malajzia, Magyarország, Lengyelország és Mexikó jó helyzetben van ahhoz, hogy reagáljon a Fed politikájának bármilyen változására” – közölte Michael Hasenstab, az összesen 190 milliárd dollárt kezelő Franklin Templeton befektetési alap 70 milliárd dolláros globális kötvényalapjának kezelője.

A szakember feltehetően arra utalt, hogy a Fed tavaly megkezdte a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programjának leépítését. A pénzcsap lassú elzárásával megfigyelők szerint megindult a tőkekiáramlás a felzárkózó piacokról. A hozamelőnyt kereső intézményi befektetők ugyanis a pótlólagos jegybanki likviditásból tekintélyes részt juttattak felzárkózó térségi eszközökbe, és a pénzcsap elzárásával, ahogy emelkednek az amerikai kamatok, szűkül ez a hozamelőny.

Hasenstab megállapította: a Templetonnak sikerült kihasználnia a feltörekvő piacokat sújtó legutóbbi, január végi pánikot, kihasználta, hogy a befektetők többsége egy kalap alá vette az egész térséget, nem differenciált az egyes országok között.

A Napi Gazdaság információi szerint a Templeton a magyar központi költségvetés adósságának 12,2 százaléka felett rendelkezett december végén. Az amerikai befektetési alapnak emellett jelentős kitettsége van Ukrajnában is, a külföldi befektetők közül neki van a legnagyobb részesedése az ukrán államadósságban. Hasenstab ennek ellenére nem utalt nyilatkozatában az Ukrajna körüli helyzetre.

Korábban Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese a legnagyobb finanszírozónkról kifejtette: az alapkezelő a magyar államadósság 10 százalékát birtokolja, de a teljes vagyonát tekintve mindössze 2 százalék erejéig tart magyar eszközöket a portfóliójában. „Mi rájuk vagyunk utalva, de ők is ránk” – emelte ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.