Magyarország vakcinákban is az elsők között

Hazánk a világ oltóanyaggyártásának élvonalába került – mondta Szijjártó Péter.

VZ
2014. 04. 04. 14:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a cég vakcinagyártó telephelyén tartott eseményen azt mondta: a világ egyik vezető gyógyszeripari vállalata, a GSK magyarországi tevékenységével jelentősen erősíti a gazdaságot.

Az államtitkár felidézte, hogy a gyógyszeripar a magyar gazdaság egyik zászlóshajója, és emlékeztetett rá, hogy a magánszektor kutatás-fejlesztési ráfordításainak ötven százalékát a gyógyszeriparban költik el, ami a k+f nemzetgazdasági szintű költségek 40 százalékát jelenti.

A magyar tulajdonú Q Pharma Kft. több mint tízmilliárd forintból létesít többfunkciós tápszergyárat, mikrobiológiai labort és csomagoló üzemet a Fejér megyei Bicskén. A cég ügyvezetője közölte, hogy az épület összesen több mint 12 ezer négyzetméteres lesz. A gyárban mintegy kétszáz főt foglalkoztatnak majd, a beszállítóknál pedig további 400-600 munkahely jöhet létre.

Az ágazat közel 800 milliárd forint termelési értéket állít elő egy évben, aminek 80 százaléka exportra kerül. A gödöllői üzem Magyarország egyik legnagyobb biotechnológiai exportőre, a védőoltás-hatóanyagok exportja pedig jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság kiviteli statisztikájához – mutatott rá.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az ágazat közvetlenül 13 600, közvetve 38 ezer embert alkalmaz, és felidézte, hogy a mostani immár az ötödik stratégiai együttműködési megállapodás, amelyet gyógyszeripari céggel kötnek.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a GSK Magyarországon több mint 360 embert foglalkoztat közvetlenül és 345 magyar beszállítóval dolgozik együtt. A cég 130 millió eurót fordított a vakcinagyártó üzem fejlesztésére, ezáltal a GSK nemzetközi hálózatán belül egy stratégiailag kiemelt fontosságú gyártási helyszínné válhatott Gödöllő – emelte ki.

Mivel a vállalat klinikai vizsgálatokat is végez, a stratégiai megállapodásban az is szerepel, hogy a vizsgálatokba, fejlesztésekbe a magyar felsőoktatási és egészségügyi intézményeket is egyre nagyobb mértékben be fogják vonni – ismertette. Hozzátette: a GSK tavaly 2 milliárdot forintot költött kutatás-fejlesztésre Magyarországon  (6,13 millió eurót). Szijjártó Péter szavai szerint a megállapodásban rögzítették azt is, hogy a szakképzés fejlesztésében is együttműködnek a munkaerő-utánpótlás érdekében.

Alison Farquhar, a GlaxoSmithKline Kft. ügyvezető igazgatója egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a megállapodás lehetőséget teremthet a további fejlesztésekre és beruházásokra. Az igazgató kiemelte: Gödöllőn kiváló minőségű vakcina-alkotóelemeket gyártanak, amelyek évente 120 millió adag vakcina előállításához szükségesek. „A minőség kulcsfontosságú számunkra, és Gödöllő rendkívül jó hírnévre tett szert, stratégiailag fontos a pozíciója a GSK szervezetében, ( ) az itt végzett munka minősége és a termelékenység Gödöllőt a GSK egyik leghatékonyabb gyártótelephelyévé avatta a világon.”

Hozzátette: Magyarországot kiváló befektetési helynek tekintik. 2013-ban a GSK 1,9 milliárd forintot költött kutatás-fejlesztésre Magyarországon. A ceremónián jelen volt az Egyesült Királyság, valamint Belgium nagykövete is, illetve Gémesi György, Gödöllő polgármestere. A cég Magyarországon 2013-ban 41,57 milliárd forint árbevételt ért el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.