Megdicsérte Romániát a hitelminősítő

Stabilra javította Románia adósbesorolásának kilátását a Moody’s.

KG
2014. 04. 26. 6:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy a kilátásjavítással együtt megerősítette a hosszú és a rövid lejáratú szuverén román kötvényadósság-kötelezettségek „Baa3/P-3” szintű besorolását.

Ha a Moody’s a hosszú futamidejű román államadós-besorolást a jelenlegi szintről leminősítette volna, azzal Románia átkerült volna a már nem befektetési ajánlású – spekulatív – osztályzati sávba. A Moody’s módszertana szerint ugyanis a „Baa3”-as osztályzat – amely más hitelminősítők besorolási gyakorlatában a „BBB mínusz” szintnek felel meg – a befektetésre ajánlott kategória alsó széle.

A kilátásjavításhoz és az osztályzat megerősítéséhez fűzött elemzésében a Moody’s kiemelte, hogy jóllehet a globális pénzügyi válság és az euróövezeti adósságválság következtében jelentősen romlott a román közfinanszírozási helyzet, és a GDP-arányos államháztartási hiány évenkénti átlaga 2009 és 2011 között 7,1 százalék volt, ezt azonban 2012 végéig 3 százalékra, 2013 végéig 2,3 százalékra sikerült leszorítani, a gyenge növekedési környezet és a többszöri kormányváltás ellenére is. Ezzel teljesültek az EU/IMF-megállapodás kondíciói.

A román gazdaság teljesítménye tavaly 3,5 százalékkal nőtt a 2010–2012 közötti időszak 0,6 százalékos éves átlaga után, és a Moody’s szerint ez a növekedési ütem fenntartható az export-versenyképességet és a beruházásokat támogató jelenlegi román gazdaságpolitika alapján. A hitelminősítő ugyanakkor valószínűtlennek tartja, hogy a román gazdaság növekedési üteme a következő két évben visszatérne a 2005–2008 között mért 6,5 százalékos éves átlagra.

A lassan megszilárduló, bár továbbra is egyenetlen ütemű gazdasági növekedés segíti a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok adósságfolyamatainak stabilizálódását – állapítja meg Londonban ismertetett térségi tanulmányában a Moody’s Investors Service.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.