Nagy-Britannia legyőzte a válságot

A 2007-es GDP-értéket 100-nak véve a brit hazai össztermék 2014-ben 101,6 lesz a tavalyi 98,6 után.

KA
2014. 04. 21. 16:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) prognózisa szerint a brit hazai össztermék (GDP) 2014 egészében 3,1 százalékkal nő reálértéken. Ez jelentősen javított becslés: a ház eddig 2,8 százalékos idei növekedést várt Nagy-Britanniában. A felülvizsgálatot a cég elemzői azzal indokolták, hogy folyamatosan javulnak a brit gazdaság előretekintő jelzőszámai: az üzleti bizalmi index magassági rekordon jár, és a fogyasztói bizalom indexe is újból emelkedik a tavaly év végi megtorpanás után.

A brit háztartások életszínvonala az idén várhatóan javulásnak indul, miután az elkölthető jövedelmi hányad a gyorsuló gazdasági növekedés, az alacsony infláció és az ütemesen csökkenő munkanélküliségi ráta jellemezte környezetben – a CEBR becslése alapján – az idén 1,5 százalékkal növekszik a tavalyi 0,6 százalékos visszaesés után.

A ház várakozása szerint a brit gazdaság teljesítménye az idén fogja először meghaladni reálértéken a pénzügyi válság előtti utolsó évben, 2007-ben mért szintet. A 2007-es GDP-értéket 100-nak véve a brit hazai össztermék 2014-ben 101,6 lesz a tavalyi 98,6 után, és 2020-ra eléri a 114,5-es összehasonlító arányt – áll a CEBR elemzéséhez fűzött grafikus előrejelzésben. A brit gazdaság várható teljesítményére más nagy elemzőközpontok is egyre derűlátóbb előrejelzéseket adnak.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) minap ismertetett, szintén jelentősen felülvizsgált prognózisa szerint a brit GDP-érték az idén 2,9 százalékkal növekszik. Az IMF eddig 2,4 százalékos idei reálnövekedést várt a brit gazdaságban. A valutaalap új előrejelzése szerint a brit gazdasági növekedés lesz a leggyorsabb a hét legnagyobb ipari hatalom (G7) csoportján belül.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai legújabb elemzésükben kimutatták ugyanakkor, hogy a brit alkalmazotti reáljövedelmek még mindig 10 százalékkal elmaradnak a 2008-ban mért legutóbbi csúcstól. A ház elemzői szerint ilyen mértékű reálbérzuhanásra az 1920-as évek óta nem volt példa Nagy-Britanniában.

Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – 2008-2009-es recessziója az addigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. Az akkori visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit GDP-érték. A brit statisztikai hivatal (ONS) becslése szerint a brit hazai össztermék a pénzügyi válság előtt mért legutóbbi csúcs és a 2009 közepén elért mélypont között 7,2 százalékot zuhant; ez is időarányos negatív rekord.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.