Nem adják fel a Lufthansa-pilóták

Folytatódik a Lufthansa-pilóták szerdán 0 órakor kezdődött sztrájkja.

TK
2014. 04. 03. 6:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sztrájk miatt a Düsseldorf, Frankfurt és München, valamint Budapest közötti járatok közlekedésében is fennakadások lesznek. A Budapest Airport járatinformációi szerint 24 csütörtöki budapesti járatból 18-at töröltek, csak a reggeli, a késő délutáni és az esti müncheni járat fog üzemelni, a frankfurti és düsseldorfi gépek közül egyik sem. A három nap alatt a Lufthansa összesen 52 budapesti járatot törölt.

A Germanwings hétfői tájékoztatása szerint 1132 járatukból mintegy 600 száll majd fel a sztrájk időszaka alatt. A diszkont légitársaság csütörtöki, négy budapesti gépe közül csak a 12.40-kor landoló hamburgi közlekedik. A sztrájk a Lufthansa-csoport többi társaságát, illetve azok járatait nem érinti.

A Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezet azért hirdetett sztrájkot, mert konfliktusba került a munkaadóval a fizetések és a korkedvezményes nyugdíjazás feltételeivel kapcsolatban. A Lufthansa SCORE nevű reorganizációs programja közepén tart, ennek lényege, hogy az üzemi eredményt a 2011-eshez képest 1,5 százalékkal emeljék, főként a hatékonyság növelésével. Ennek része a fizetésekről való megállapodás is; a földi kiszolgáló személyzettel, a légiutas-kísérőkkel már megállapodtak, de a pilótákkal még nem.

Az Európai Bíróság döntése értelmében a nyugdíjkorhatár 65 év, a légitársaság pedig felmondta a korábbi, korkedvezményes nyugdíjba vonulásra vonatkozó megállapodást. A szakszervezet azonban úgy látja, hogy a pilóták munkája nagyon stresszes, ezért továbbra is biztosítani kellene a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét.

Legutóbb 2010-ben volt a Lufthansánál pilótasztrájk, akkor az 5400 pilótát képviselő szakszervezet (VC) négynapos munkabeszüntetést hirdetett meg, de az első nap után leállította az akciót.

A Lufthansa hétfői közleményében hangsúlyozta, hogy az eddiginél jobb ajánlatot tett a pilóták javadalmazására és korkedvezményes nyugdíjára, ezért érthetetlennek tartja, hogy a VC a tárgyalások folytatása helyett a sztrájk mellett döntött, és három napra megbénítja a társaságot. Ez nemcsak az utasoknak okoz gondot, hanem ellehetetleníti a Lufthansa csoport több mint százezer dolgozójának munkáját is – mutattak rá.

A légitársaság becslései szerint az 5400 pilóta részvételével zajló háromnapos sztrájk több tízmillió eurójába kerülhet a cégnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.