Nem volt káosz a Lufthansa-sztrájk miatt

Járatok százai maradtak ki, de nem volt nagyobb torlódás a németországi repülőtereken szerdán, a Lufthansa-pilóták sztrájkjának első napján.

NT
2014. 04. 02. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német légitársaság utasainak többségét időben értesítették a sztrájkról, a német repülőtereken így tömeg helyett a megszokottnál jóval kevesebben fordultak meg szerdán, és nem volt fennakadás a közlekedésben.

A pilóták szakszervezete (VC) közölte, hogy csütörtökön sem veszik fel a munkát és új ajánlatot várnak a munkaadótól. A Lufthansa vezetése azt közölte, hogy csak a sztrájk végeztével hajlandó folytatni a tárgyalást.

Az elvileg péntek estig tartó munkabeszüntetés miatt 3800 – köztük több mint 50 budapesti – járatot töröltek a Lufthansa és a társasághoz tartozó Germanwings menetrendjéből.

Legutóbb 2010-ben volt a Lufthansánál pilótasztrájk, akkor az 5400 pilótát képviselő VC négynapos munkabeszüntetést hirdetett meg, de az első nap után leállította az akciót.

A szakszervezet most 10 százalékos fizetésemelést és a korkedvezményes nyugdíjazás rendszerének reformját követeli. A társaság két lépcsőben összesen 5,2 százalékos bérfejlesztést és egységesen 2 ezer eurós fizetésemelést ajánl.

Szakértők szerint a fizetésekről viszonylag hamar meg lehet állapodni, de a korkedvezményes nyugdíj ügyében nem látszanak a megállapodás körvonalai. Eddig a pilóták 55 éves koruktól nyugállományba vonulhattak, és a munkaadó a fizetésük 60 százalékának megfelelő járandóságot biztosított a nyugdíjkorhatár, vagyis a 63. év betöltéséig.

A Lufthansa 55 évről fokozatosan 60 évre emelné a korkedvezményes nyugdíj határát, amit a pilóták elleneznek.
A kezdő pilóták fizetése a társaságnál jelenleg havi 6500 euró körül mozog, a tapasztaltabbak pedig több mint 20 ezer eurót keresnek havonta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.