Növekedés: kedvező meglepetések lehetnek

Áprilisban 1,85 százalékkal növekedett a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó.

BL
2014. 04. 24. 6:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciushoz képest 0,09 százalékos növekedést mutat a gyia, havi alapon már az egymást követő 17. hónapja van pozitív tartományban a havi index.

A növekedés szerkezete nem volt túl kiegyensúlyozott áprilisban. A gyia tíz részindexe közül mindössze négy hatott kedvezően a főindexre, hat viszont lefelé húzta azt. A bővülés irányába ható tényezők azonban erősebbnek bizonyultak. Összességében a gyia alapján az látszik, hogy a növekedés 2 százalék körül stabilizálódott. A folyamatosan érkező makrogazdasági adatok alapján akár a kedvező meglepetéseket sem lehet kizárni – írja az újság.

A gyorsulási irányadó nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t (bruttó hazai termék) jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.

Áprilisban folytatódott a GKI-Erste konjunktúraindex értékének másfél éve tartó, látványos emelkedése: a GKI által az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint összességében több mint másfél évtizede voltak ilyen kedvezők a várakozások: a GKI szerint a cégek 1998 nyarán, a fogyasztók 2006 tavaszán voltak utoljára ilyen optimisták.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltatócsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai legújabb felülvizsgált prognózisukban a magyar gazdaság idei egész évi növekedésére szóló előrejelzésüket 2,1 százalékról 2,4 százalékra javították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.