Olcsóbb lesz a húsvéti tojás

28-35 forintot kérnek átlagosan egy tojásért.

WA
2014. 04. 14. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erről Földi Péter, a Baromfi Terméktanács tanácsadója beszélt hétfőn az MTI-nek. Elmondta: Magyarországon a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan az átlagos heti tojásvásárlás – ami 40 millió darab körül mozog – mintegy 50 százalékkal emelkedik meg. Így húsvétra összességében mintegy 250-300 millió tojást vesznek az emberek Magyarországon.

A tanácsadó szerint a tojás alacsonyabb árának az oka az európai piaci túlkínálat. Most Magyarországra évi mintegy 500-600 millió darab tojás érkezik, főként Lengyelországból. Magyarországról pedig mintegy 200 millió tojást exportálnak. Az éves magyar tojásfogyasztás átlagosan évente mintegy 2,17 milliárd darab.

Az idén a termelők a tojást önköltség alatt értékesítik a kereskedőknek. Az előállítási költség ugyanis most darabonként mintegy 22 forint körüli. Az átadási árak viszont darabonként átlagosan 18–21 forint közöttiek.

A tanácsadó megjegyezte: a termelői árnak legalább 23 forintnak kellene lennie. A tojástermelés éves árbevétele az idén várhatóan 25 milliárd forint körül alakul Magyarországon – tájékoztatott Földi Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.