Per lehet az offshore-pénzből

A már kifizetett uniós támogatásokat mindenképpen visszakövetelik az érintett vállalkozásoktól.

2014. 04. 26. 4:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Perek tucatjára számít a Miniszterelnökség amiatt, hogy a korábban lezajlott átláthatósági vizsgálaton kiderült: milliárdokat kell visszakövetelnie offshore cégektől. A már kifizetett uniós támogatásokat ugyanakkor mindenképpen visszakövetelik az érintett vállalkozásoktól.

– Akár a bíróság előtt is meg tudjuk védeni az igazunkat, hiszen mindez a jó erkölcsbe ütközik – hívta fel a figyelmet Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Bár az a szabályozás, amely szerint átláthatatlan cégek sem nemzeti, sem európai uniós támogatásban nem részesülhetnek, csak 2012 óta él, a helyettes államtitkár szerint a korábban kötött támogatási szerződéseknél is visszakövetelhető a kifizetett összeg.

– Az Európai Unió 2012 előtt sem arra adta a pénzt, hogy az offshore cégeken keresztül elpárologjon az országból, hanem arra, hogy magyarországi fejlesztések megvalósulásához járuljon hozzá. Az így keletkező többletbevételnek is a hazai gazdasági növekedést kell támogatnia – jelentette ki Csepreghy.

A kormány április elsején tette közzé azon cégek listáját, amelyek a 2007 és 2013 közötti időszakban úgy vettek fel európai uniós támogatást, hogy a cég tulajdonosi háttere nem volt tisztázott. A 276 vállalkozásból Csepreghy Nándor szerint eddig többen panasszal éltek, és jelezték, nem értik, hogyan kerülhettek fel a feketelistára. – Minden cég esetében hazai és külföldi cégjegyzékből dolgoztunk. Még körülbelül kétezer vállalkozásnál folyik a vizsgálat, itt a legtöbb esetben egzotikus országokba vezetnek a szálak, ahol nehezebb a céges háttér feltérképezése – jegyezte meg.

A szabálytalansági eljárás a legtöbb esetben már elindult, mielőtt azonban a határozatok jogerőre emelkednek, a vállalkozásoknak lehetőségük van arra, hogy tisztázzák magukat. Ehhez cégpapírokon, bírósági bejegyzéseken keresztül kell levezetniük, hogy a vállalkozás háttere tiszta.

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.