Sikerekben gazdag a két ország együttműködése

A kétoldalú gazdasági együttműködésben nagyon komoly perspektíva van.

NT
2014. 04. 28. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fehéroroszország Magyarország negyedik legjelentősebb kereskedelmi partnere a FÁK-országok között. A kétoldalú kereskedelmi forgalom öt éve tartó csökkenését tavaly sikerült megállítani, a kereskedelmi forgalom 7,3 százalékkal növekedett is, így elérte a 250 millió dollárt.

„Ez a növekedés azt bizonyítja, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködésben nagyon komoly perspektíva van, amely elősegíti azt a külgazdasági törekvésünket, hogy minél több magyar kis- és közepes vállalat legyen sikeres az exportpiacokon” – közölte Szijjártó Péter a közlemény szerint.

A két ország közötti gazdasági kapcsolatok élénkítése érdekében az Eximbank és a Fehérorosz Fejlesztési Bank létrehozott egy 10 millió dolláros keretet a magyar export növelésének finanszírozására, illetve a magyar kormány a fehérorosz kormánnyal megkezdte az egyeztetéseket a beruházásvédelmi megállapodás aláírásáról. Megállapodtak abban, hogy az együttműködés fejlesztésének legfontosabb területei a gyógyszerészeti ipar, a gépgyártás, és a mezőgazdaság lesznek.

A két társelnök korábbi megállapodásának megfelelően a fehérorosz kormány feloldotta a korábbi korlátozásokat, így április 30-án újra indulhat a magyar szarvasmarhaexport Fehéroroszországba. A tájékoztatás szerint jelentős előrelépés, hogy magyar vállalatok továbbra is piacvezetői pozícióban vannak Fehéroroszország vetőmagpiacán.

A két kormány támogatja az autóbuszok és mezőgazdasági gépek gyártása során megvalósuló vállalatközi együttműködéseket. A gyógyszeripar az egyik sikerágazat az együttműködésben, hiszen 2013-ban 60 millió dollárnyi magyar gyógyszert adtak el Fehéroroszországban, és egy magyar vállalat már jó pozícióból várhatja a gyógyászati eszközöket gyártó fehérorosz állami cég privatizációs tenderének utolsó fordulóját.

A hosszú távon kiszámítható gazdasági együttműködésnek jó alapot ad az, hogy március 30-a óta már heti három repülőjárat üzemel Minszk és Budapest között. Tavaly 52 százalékkal több magyar vízumot igényeltek fehérorosz állampolgárok, illetve február 1-je óta magyar nyelvű lektor dolgozik a minszki állami egyetemen – közölte Fülöp Judit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.