Stratégiai jelentőségű a hazai nyersanyag

A versenyképes gazdasági fejlődés egyik lehetőségeként kell tekinteni a kitermelhető ásványi nyersanyagainkra.

2014. 04. 04. 19:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti fejlesztési miniszter rámutatott: hosszú időn keresztül a bányászat nem volt fontos, ezért a kormány 2010-ben új szemléletet alakított ki. Kiemelte: hangsúlyt kell fektetni a szénvagyonra és a termálvizekre, ezeket elérhetővé kell tenni és stratégiai tartaléknak tekinteni.

Megfizethető energiaárakra van szükség – szögezte le, hozzátéve: lényeges, hogy nemcsak az importra akarunk támaszkodni, hanem a hazai nyersanyagforrásokra is. Ez utóbbiakat a lehető legnagyobb mértékben kell kihasználni, ennek jegyében pedig már az energiafüggetlenség megteremtéséről is beszélünk – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Németh Lászlóné szólt arról, hogy tavaly több koncessziós pályázatot is kiírtak, most tartanak a szerződéskötéseknél, az eredmények értékelésénél. Ezek tapasztalatait felhasználva tervezik a folytatást, további pályázatokat írnak ki, részben a szénhidrogén-, részben a geotermikus kincsek felkutatására – jelezte.

„Arra törekszünk, hogy ennek az ágazatnak megteremtsük vagy újrateremtsük a jövőjét” – fogalmazott a miniszter. Ebből a szempontból is fontosnak nevezte a soproni Központi Bányászati Múzeumhoz hasonló kiállítóhelyeket, ahol az örökséget, az iparág történetét be lehet mutatni. A miniszter szerint a tárgyi emlékek megőrzése is szükséges ahhoz, hogy a kitűzött és az energiastratégiában megfogalmazott célok elérhetőek legyenek.

A pénteken megnyílt, Látványtár a bányászati energia felhasználásának történetéről című állandó, interaktív kiállítást az Új Széchenyi Terv 50 millió forinttal támogatta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.