időjárás 25°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Lemond Boris Johnson

Szatmáry: Ez is a kkv-kat erősíti

KG
2014.04.03. 17:35

A kiskereskedelmi forgalom tartós bővülése a kis- és középvállalkozásokat is erősíti – véli az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Az államtitkár a statisztikai hivatal legfrissebb adatait kommentálva kiemelte: a kiskereskedelmi forgalom 6,7 százalékos februári növekedése – a tavalyi év azonos időszakához képest – 2006 óta nem látott mértékű, nyolcéves csúcsot jelent a belső fogyasztásban. Az adatok azt mutatják, hogy a háztartások fogyasztása tovább élénkült, ami többek között a rezsicsökkentésnek, a családi adókedvezménynek, az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok béremelésének, a foglalkoztatás bővülésének, a reáljövedelmek növekedésének és a fogyasztói bizalom javulásának köszönhető – tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány célja az elmúlt időszakban az volt, hogy az embereknél minél több pénz maradjon, és nőjenek a magyarok megtakarításai. Szatmáry Kristóf szerint ennek köszönhetően a magyar gazdaság olyan fejlődési pályára állt, amelyben az export mellett a belső kereslet, a fogyasztás is egyre inkább húzza a gazdasági növekedést. Ezt igazolja, hogy idén januárban és februárban is 6 százalék feletti növekedést produkált a kiskereskedelmi forgalom, a tavalyi évben pedig negyedévről negyedévre nőtt a háztartások fogyasztása. Ez nem csak a magyar embereknek, hanem a hazai piacra termelő kis- és középvállalkozásoknak is fontos, ugyanis azok csak úgy tudnak növekedni, és ezáltal a gazdaság bővüléséhez hozzájárulni, ha a magyar lakosság többet költ belföldön – tette hozzá az államtitkár.

Szatmáry Kristóf a jövőre vonatkozó várakozásokról szólva elmondta: a sorozatban nyolcadik hónapja bővülő kiskereskedelmi forgalom további növekedésére számít a következő időszakban. A gazdasági növekedés 2014-ben és 2015-ben is kiegyensúlyozott maradhat, mivel az export és a belső fogyasztás egyaránt segíti GDP bővülését.

Magyarország és Szlovákia gazdasági együttműködése kulcsszerepet játszik a magyar kis- és közepes vállalkozások külpiaci sikere szempontjából – mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Magyar–Szlovák Üzleti és Tájékoztatási Központ átadásán.

 

A múlt év második felétől jelentősen javította a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatokat szerdán kiadott jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.