Szatmáry: Ez is a kkv-kat erősíti

A kiskereskedelmi forgalom tartós bővülése a kis- és középvállalkozásokat is erősíti – véli az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

KG
2014. 04. 03. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár a statisztikai hivatal legfrissebb adatait kommentálva kiemelte: a kiskereskedelmi forgalom 6,7 százalékos februári növekedése – a tavalyi év azonos időszakához képest – 2006 óta nem látott mértékű, nyolcéves csúcsot jelent a belső fogyasztásban. Az adatok azt mutatják, hogy a háztartások fogyasztása tovább élénkült, ami többek között a rezsicsökkentésnek, a családi adókedvezménynek, az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok béremelésének, a foglalkoztatás bővülésének, a reáljövedelmek növekedésének és a fogyasztói bizalom javulásának köszönhető – tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány célja az elmúlt időszakban az volt, hogy az embereknél minél több pénz maradjon, és nőjenek a magyarok megtakarításai. Szatmáry Kristóf szerint ennek köszönhetően a magyar gazdaság olyan fejlődési pályára állt, amelyben az export mellett a belső kereslet, a fogyasztás is egyre inkább húzza a gazdasági növekedést. Ezt igazolja, hogy idén januárban és februárban is 6 százalék feletti növekedést produkált a kiskereskedelmi forgalom, a tavalyi évben pedig negyedévről negyedévre nőtt a háztartások fogyasztása. Ez nem csak a magyar embereknek, hanem a hazai piacra termelő kis- és középvállalkozásoknak is fontos, ugyanis azok csak úgy tudnak növekedni, és ezáltal a gazdaság bővüléséhez hozzájárulni, ha a magyar lakosság többet költ belföldön – tette hozzá az államtitkár.

Szatmáry Kristóf a jövőre vonatkozó várakozásokról szólva elmondta: a sorozatban nyolcadik hónapja bővülő kiskereskedelmi forgalom további növekedésére számít a következő időszakban. A gazdasági növekedés 2014-ben és 2015-ben is kiegyensúlyozott maradhat, mivel az export és a belső fogyasztás egyaránt segíti GDP bővülését.

Magyarország és Szlovákia gazdasági együttműködése kulcsszerepet játszik a magyar kis- és közepes vállalkozások külpiaci sikere szempontjából – mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Magyar–Szlovák Üzleti és Tájékoztatási Központ átadásán.

 

A múlt év második felétől jelentősen javította a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatokat szerdán kiadott jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.