Télig kihúznánk orosz gáz nélkül is

Ukrajna adóssága miatt emelkedik a fűtőanyag ára, miközben a Gazprom az ázsiai piacokon is terjeszkedik.

Dékány Lóránt
2014. 04. 24. 3:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos fennakadásokat okozna Európa gazdaságában, ha az ukrajnai válság miatt leállna az unió felé az orosz földgáz szállítása és exportja – közölte tegnap a Fitch Ratings hitelminősítő. A csapok elzárására a Gazpromnak jelenleg nyomós oka lenne. Az orosz állami gázszállító cég lapunkhoz is eljuttatott tegnapi közleménye szerint ugyanis Kijev idén január óta csak részben egyenlítette ki a gázszámláit, a márciusi fogyasztás után pedig egyetlen dollárt sem utalt át. Ennek következtében április közepére az ukrán fél 2,2 milliárd dolláros adósságot halmozott fel.

Magyarország számára december elejéig nagy valószínűséggel   nem jelentene problémát az sem, ha hónapokig nem érkezne fűtőanyag Oroszország felől. A következő időszakban a gáz iránti igény gyakorlatilag az ipari felhasználókra korlátozódik. Hazánkba ugyanakkor nyugat, vagyis Ausztria felől is érkezik földgáz az úgynevezett HAG vezetéken keresztül. Mivel ennek a kapacitása naponta 13 millió köbméter, így ez – kiegészítve a körülbelül napi 7 millió köbméteres hazai termeléssel – elegendő a fűtési időszakon kívüli hazai fogyasztás fedezésére.

Habár az esetek döntő többségében nyugati irányból is orosz eredetű gáz éri el hazánkat, ez mégis megfelelő alternatívát nyújt a kieső szállítmányok részleges pótlására. Egyrészt a HAG-ot tápláló szállítások nem feltétlenül Ukrajnán keresztül jutnak el az unió területére, másrészt pedig akár a norvég eredetű fűtőanyag is elérheti az osztrák–magyar vezetéket. A nemrég átadott, de üzemszerűen majd csak jövő januártól működő ma-gyar–szlovák cső egyelőre nem nyújtana megoldást az orosz fűtőanyag pótlására, mivel északi szomszédunk hozzánk hasonlóan nagyrészt Ukrajna segítségével kap keleti földgázt. Alternatíva igazán akkor lehet majd ez a vezeték, ha elkészül a lengyel–szlovák összeköttetés, mivel Lengyelországba már Fehéroroszországon keresztül érkezik az orosz fűtőanyag.

Hazánk számára az orosz csapok elzárása akkor jelentene problémát, ha ez hónapokon át fennmaradna, és gátolná a hazai gáztárolók feltöltését. A tárolók felhasználása nélkül ugyanis nem elegendő a hazánk által importált fűtőanyag a téli igények kielégítésére. Az MVM Zrt. tulajdonában lévő Magyar Földgáztároló Zrt.  már március végén elkezdte a betárolást, így a töltöttség mostanra 10 százalékra emelkedett. (Az elmúlt tél elején a töltöttség 36 százalékos volt.)

A teljes cikket a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.