Tizenkétezerre növelik az exportáló kkv-k számát

Szijjártó Péter közölte: a szlovák–magyar együttműködés kulcsfontosságú a kkv-k külpiacra jutásában.

HBI
2014. 04. 02. 15:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár hozzátette, a magyar–szlovák határon az átkelők száma 2020-ig további 21-gyel gyarapszik és ezzel megduplázódik. A kkv-k együttműködésének elengedhetetlen feltétele az átjárható határ – fejtette ki. Az együttműködés hátteréről azt mondta: Európa adja a Föld népességének 8 százalékát, itt állítják elő a világ GDP-jének negyedét, ugyanakkor Európa használja fel a szociális kiadás felét. Úgy vélte, erre a versenyképességi problémára a leggyorsabban a közép-európai régió reagált, majd hozzátette: a régió országai a munkát helyezték a növekedés középpontjába, és ezzel az európai gazdasági növekedés motorjává válnak.

Szlovákia a negyedik helyen áll Magyarország külkereskedelmi forgalmában, amely tavaly 8,6 milliárd euró volt. Eddig 8 ezer magyar cég 1,2 milliárd euró tőkét fektetett be Szlovákiába, míg a szlovák cégek magyarországi befektetése 150 millió eurót tesz ki – ismertette az adatokat az államtitkár.

Magyarországon az alkalmazottak 75 százalékát foglalkoztatják a kkv-k, ugyanakkor az exportban csak 20 százalék a részarányuk. A közeljövőben – ezt javítandó – a jelenlegi 2,5-3 ezerről 12 ezerre kell növelni az exportáló kkv-k számát – jelentette ki Szijjártó Péter. Aláhúzta: a növekedés iránya a környező országok felé tart, ezért fontos a most átadott központ is.

Kupcsok Lajos, a Magyar–Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara társelnöke, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára az átadott, uniós támogatással létrejött 2300 négyzetméteres központot bemutatva hangsúlyozta, a központ segít hitelt szerezni a cégek fejlesztéseihez, piacot keres, információt nyújt és részt vállal a képzésben is.

Kiemelte, hogy Pest megyéből 40 cég vesz részt a közös autógyári beszállítási programokban, valamint az élelmiszer-ipari együttműködésben. Vereczkey Zoltán, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, továbbá az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke azt mondta, a közös projekt értéke 2,9 millió euró volt, ebből 730 ezer euró jut a dunaszerdahelyi irodára, a nagyobb rész a törökbálinti központ beruházása, amely a 2012 májusi döntés után a múlt év végére már el is készült.

Dusan Petrik, a szlovák gazdasági minisztérium államtitkára, a Magyar–Szlovák Gazdasági Vegyes Bizottság társelnöke a két ország közti gazdasági együttműködésből az energetikát, az elektrotechnikát, valamint az autóipart emelte ki. Nagy jelentőségűnek nevezte a két ország miniszterelnöke által a múlt héten felavatott és a jövő év elejétől üzemelő gázvezetéket, amely része az észak-déli korridornak, és csökkenti a régió egy beszállítótól való függését.

Beszélt még az Adria-vezeték közös felújításáról, és arról, hogy mindkét ország új atomerőművet készül építeni. A központról az államtitkár elmondta, diverzifikálja az együttműködést, segíti a közös vállalatok létrehozását, valamint a kutatási-tudományos együttműködést is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.