Tízmilliárdokhoz juthat Komárom-Esztergom megye

2020-ig 35,4 milliárd forinthoz juthat a térség.

KG
2014. 04. 02. 14:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Popovics György elmondta, hogy a fejlesztési forrásokból Tatabánya 7,5 milliárd forintra, a nagyobb városok környéke 14,5 milliárd, a megye többi térsége pedig 13,3 milliárd forintra számíthat.

Bencsik János, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet igazgatóhelyettese, Tata és Tatabánya körzetének képviselőjelöltje közölte: Tatabánya már döntött arról, hogy a kormányzati adósságátvállalás után felszabaduló források felét a gazdaságfejlesztést szolgáló infrastruktúra építésére fordítják, valamint kis- és középvállalkozóknak kamatmentes hitelt nyújtó alapot létesítenek, három éven át évi 100 millió forintból.

A politikus ismertette, hogy Tata turisztikai vonzerejét szeretné erősíteni, Észak-Dunántúl ökoturisztikai központjaként. Hozzátette, elkészült az éghajlatváltozásra reagáló Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer, és az adatbázisból kinyerhető eljárások kipróbálására a Tatai-medencét és Komárom-Esztergom megyét jelölték ki modellterületként.

Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott, Oroszlány-Komárom térségének országgyűlési képviselő-jelöltje kifejtette, hogy a megye tudatos gazdaságfejlesztéssel visszaszerezte a gazdasági válság előtti pozícióit, így jó eséllyel indul a következő időszak forrásaiért folytatott versenyben. A képviselőjelölt kiemelte, a területfejlesztési koncepcióban az ipari központok mellett kiemelt figyelmet fordítottak a kistelepülések élhetővé tételére, olyan programok kidolgozására, amelyek számukra könnyítik meg a források lehívását.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár, Dorog-Esztergom körzetének országgyűlési képviselőjelöltje jó döntésnek nevezte, hogy a régiós rendszer után újra megyékre lebontva vehetők igénybe a fejlesztési források. A térség számára új lehetőségeket nyit, hogy a kormány kedden kiemelt járműipari központtá nyilvánította Tatabánya és Esztergom térségét – jelentette ki.

Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, a kamara szakértői anyagok elkészítésével támogatta a terület- és településfejlesztési programok elkészítését. Háttértanulmányokat készítettek egyebek mellett a vállalkozók innovációs potenciáljáról, a városok fejlesztésiterület-kínálatáról, valamint a népesség és a foglalkoztatás várható alakulásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.