Újra dolgoznak az Adidas beszállítójánál

A tajvani tulajdonban lévő, tungkuani Jüe Jüen cipőgyárban nagyjából 40 ezren dolgoznak.

TK
2014. 04. 27. 13:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dolgozók nagy többsége újra fölvette a munkát, miután a gyár vezetése teljesítette alapvető követeléseik egy részét – mondták el a munkások képviselői.

A tajvani tulajdonban lévő, tungkuani Jüe Jüen cipőgyárban nagyjából 40 ezren dolgoznak, az üzemben – amely az Adidas mellett többek között az amerikai Nike-nak is szállít – évente 300 millió pár cipőt állítanak elő.

A munkások április 14-én kezdtek sztrájkolni, tiltakozásul amiatt, hogy a cég megrövidítette őket: éveken át kevesebb szociális juttatást és lakhatási támogatást fizetett nekik, mint amennyi járt volna. A sztrájkolók számáról egymásnak ellentmondó adatokat közöltek az érintettek – egyes hírek szerint több tízezren, más források szerint néhány ezren tették le a munkát –, de ez lehetett minden idők egyik legnagyobb munkabeszüntetése a kínai magánszektorban.

A pekingi kormány pénteken közölte: utasította a gyár vezetését, hogy fizessék ki az elmaradt járandóságokat.

A Jüe Jüen péntek éjjel közölte: számításaik szerint a sztrájk legalább 27 millió dollár (6 milliárd forint) veszteséget okozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.