Újraindulhat a keleti gázexportunk

Az orosz fűtőanyag drágulása miatt Kijev ismét vásárolhat hazánkon keresztül.

Dékány Lóránt
2014. 04. 02. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen köbméter földgáz sem haladt keresztül Magyarországon Ukrajnába idén január 1-je óta – közölték lapunk kérdésére az FGSZ Földgázszállító Zrt.-nél. Hazánk tavaly áprilisban kezdett fűtőanyagot exportálni kelet felé, miután az akkori ukrán kormány részben így próbálta meg csökkenteni függőségét az orosz gáztól. Ekkor egyezett meg Kijev a német RWE energiacéggel, hogy utóbbi Magyarországon és Szlovákián keresztül juttat számára fűtőanyagot. 2013-ban ezáltal hazánkon jelentős, az éves fogyasztásunk egytizedét is meghaladó mennyiség folyt keresztül kelet felé: az FGSZ adatai szerint április és december vége között 1,127 milliárd köbmétert tett ki a gázexportunk.

A Magyarországon keresztül történő szállítás azért állt le, mert január 1-jén az orosz Gazprom jelentősen csökkentette az Ukrajnába szállított fűtőanyag árát. A tarifa akkor ezer köbméterenként 401 dollárról 268,5 dollárra esett, így már nem érte meg Kijev számára hazánkból importálni a fűtőanyagot, mivel annak díja a piaci hírek szerint alig maradt el az ezer köbméterenként számolt 400 dolláros szinttől.

A magyar gázexport azonban áprilisban újra beindulhat, hiszen a Gazprom tegnap egyharmadával, 370 dollárra emelte ezer köbméternyi gáz árát. Vagyis az Európából érkező fűtőanyag idővel ismét versenyképes lehet Ukrajna számára. Ezzel Magyarország is jól járna, mivel a tranzitdíj a korábbi szakértői becslések szerint néhány hónap alatt is százmillió forintos nagyságrendet ér el. A szállítások újraindítására minden lehetőség megvan, hiszen a kereskedőknek a jelenlegi gázév végéig – vagyis 2014. június 30-ig – van lehetőségük arra, hogy tranzitkapacitást kössenek le a beregdaróci magyar–ukrán határkeresztező hálózati pontra.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.