Varga: Így tud Magyarország felzárkózni az unióhoz

Fent kell tartani a jelenlegi kedvező folyamatokat, mint amilyen a csökkenő államadósság.

MNO
2014. 04. 05. 20:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelte, hogy az ukrajnai események már most befolyásolják Magyarország megítélését, véleménye szerint a forint gyengülése is szoros összefüggésben van azokkal. Hangsúlyozta, hogy Magyarország kedvező befektetői megítélését igazolja, hogy az elmúlt hónapokban több külföldi cég bővítő vagy zöldmezős beruházást avatott, és „tülekedés van a magyar állampapírokért”.

Szavai szerint Magyarország furcsa helyzetben van, mert miközben feltörekvő országnak tekintik a befektetők, egy olyan gazdaságnak, amely jó felzárkózási pályán van az unióhoz, még mindig rendkívül sebezhető a magas államadósság miatt. A helyzet azonban Varga Mihály szerint változik, a gazdasági növekedés, a kisebb mértékű államháztartási hiány, az államadósság csökkenése azt igazolja vissza a piacok számára, hogy az új magyar gazdaságpolitika máshová teszi a hangsúlyokat.

„Ezt kell megőrizni a következő években is, mert ekkor tud Magyarország ténylegesen felzárkózni az Európai Unió fejlett országaihoz” – emelte ki Varga Mihály. Hozzátette: „azt tudjuk csak határozottan megmondani, mi felé törekszünk”, így magasabb foglalkoztatás, több munkahely legyen az országban, alacsonyabb államadósság, lehetőség szerint mérsékelt infláció mellett, amely nem rontja a megtakarításokat, a jövedelmek értékét. Emellett emelkedő reálbérek, valamint emelkedő, értéktartó nyugdíjak, „ezt szeretnénk megvalósítani”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.