Vegyes adatokat közölt az Európai Bizottság

Az Európai Unióban javult, míg az eurozónában romlott a gazdasági hangulat. A brit gazdaság tovább gyorsult.

KG
2014. 04. 29. 10:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság (EB) legfrissebb adatai szerint az unióban a gazdasági hangulatmutató (ESI) áprilisban 106,2 pontra nőtt a márciusi 105,3 pontról. Áprilisban az ipari alindex mínusz 1,9 ponton, a szolgáltatói-szektori 8,9 ponton, a fogyasztói mínusz 5,7 ponton, a kiskereskedelmi 3,0 ponton, az építőipari mínusz 25,9 ponton állt.

Az eurózónában áprilisban az ESI 102,0 pontra csökkent a márciusi 102,5 pontról. Áprilisban az ipari alindex mínusz 3,6 ponton, a szolgáltató-szektori 3,5 ponton, a fogyasztói mínusz 8,6 ponton, a kiskereskedelmi mínusz 2,6 ponton, az építőipari mínusz 30,3 ponton állt.

A keddi gazdasági hangulatmutató kissé csalódást keltő. Az eurózóna 102,0 pontos ESI mutatójával szemben a piaci elemzők 103,0 pontos értékre számítottak.

Gyorsult a brit gazdaság növekedési üteme az idei első negyedévben, de a kibocsátás még mindig nem éri el a pénzügyi válság előtti értéket. A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett, részleges adatokra alapozott első becslése szerint a brit hazai össztermék (GDP) 0,8 százalékkal volt magasabb az idei első három hónapban, mint az előző negyedévben. A tavalyi negyedik negyedévben 0,7 százalékos növekedést mértek a brit gazdaságban.

Az idei első negyedévi GDP-érték 3,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi azonos időszakét. A statisztikai hivatal kiemelte, hogy a globális pénzügyi válságot kísérő brit recesszió idején, a 2008 első negyedében mért előző csúcs és a 2009 második-harmadik negyedévére elért mélypont között a brit GDP-érték összesen 7,2 százalékkal zuhant, és a veszteséget az elmúlt öt negyedév folyamatos növekedése ellenére sem sikerült ledolgozni: a reálértéken számolt hazai össztermék az idei első negyedévben még mindig 0,6 százalékkal elmaradt a 2008-as első negyedévi csúcsszinttől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.