Zalaegerszeg a Nyugat-Dunántúl éllovasa lett

Rendkívül sikeres pénzügyi évet zárt a város, és rekordösszegű fejlesztési forrást sikerült Zalaegerszegre hozni.

VZ
2014. 04. 18. 14:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyutai Csaba (Fidesz–KDNP) a város csütörtöki közgyűlésének témáiról szóló tájékoztatón kifejtette: 12,9 milliárd forintos induló költségvetéssel nyitotta a város a tavalyi évet, de a jelentős pályázati aktivitásnak, az adósságkonszolidációnak és a kiegészítő állami támogatásoknak köszönhetően 20,4 milliárd forintra emelkedett év végére a költségvetési főösszeg.

A polgármester hozzátette: a zárszámadás végső összege mindössze 200 millió forinttal marad el a 2012-es évitől, miközben tavaly a pénzügyeket érintő jelentős átrendeződés volt az önkormányzati és az állami szféra között. Ezek sorában említette, hogy az iskolák szakmai működtetése és költségvetési kiadásai az államhoz kerültek át, a járási hivatalok kialakításával pedig a polgármesteri hivatal létszáma és ezzel a költségvetése is csökkent.

Az elmúlt évben mintegy nyolcmilliárd forint fejlesztési forrást sikerült Zalaegerszegre hozni, s számításai szerint ez a Nyugat-Dunántúlon a legsikeresebb teljesítmény volt a városok összehasonlításában – mondta Gyutai Csaba.

Kitért arra is, hogy a közgyűlés egyebek mellett a zalai megyeszékhely közbiztonsági helyzetéről is tárgyalt, amelyről megállapították, hogy szinte minden fontos rendőrségi mutató javulást jelez. A bűncselekmények száma csökkent, a felderítésük javult, kisebb mértékben nőtt viszont az önkormányzatnak évente több tízmilliós kárt okozó közterületi rongálások, valamint a közlekedési balesetek száma.

Zalaegerszeg – Nyíregyházához és Szegedhez hasonlóan – a belügyminiszter felkérése alapján részt vesz egy svájci tapasztalatokra épülő programban, amelynek keretében közösségi rendőrök dolgoznak majd a városban. Ők nem a bűnüldözéssel vagy a közlekedésirányítással foglalkoznak, hanem a megelőzéssel, egyfajta szociális segítőként működnek közre a város közbiztonságának további javításában – jelezte a polgármester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.