15 milliárdos beruházást nyertek a magyarok Jordániában

Az MVM OVIT mintegy 200 kilométer nagyfeszültségű távvezetékrendszert épít.

BL
2014. 05. 21. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár fontos célnak nevezte, hogy minél több magyar terméket és szolgáltatást vásároljanak a keleti piacokon, illetve minél több magyar cég kerüljön olyan helyzetbe, hogy nyerni tud a keleti országokban kiírt tendereken.

Szijjártó Péter felidézte, hogy a kormány 2010-ben döntött úgy, hogy a magyar külgazdasági szerkezetet „két lábra állítják”: nem kizárólag az atlanti gazdasági kapcsolatokra fókuszálnak, hanem a dinamikusan növekvő keleti piacokon is mindent megtesznek, hogy a magyar nemzetgazdasági érdekeket érvényesíteni tudják, piacokat tudjanak nyitni a magyar cégeknek. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. köztulajdonban lévő, erős, regionális szinten vezető magyar vállalat, amelynek piaci pozíciója jelentősen erősödik azzal, hogy az MVM OVIT Jordániában két nagy értékű munkát is elnyert – hangsúlyozta az államtitkár.

A politikus elmondta: Jordániával nagyon jó gazdasági és politikai együttműködést tudott kialakítani Magyarország. Márciusban tartották a magyar-jordán gazdasági vegyes bizottság ülését Budapesten, akkor 6+5 pontos gazdasági-kereskedelmi akciótervben állapodtak meg – emlékeztetett. Azóta megindult a magyar szarvasmarha exportja Jordániába, és a villamos energia területén is komoly előrelépés történt azzal, hogy az MVM OVIT elnyerte a két beruházást – emelte ki.

Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: az MVM OVIT csaknem 200 kilométer nagyfeszültségű távvezetékrendszert épít ki a közel-keleti országban, a beruházás értéke meghaladja a 13 milliárd forintot. Emellett a magyar vállalat felújít csaknem 60 kilométer távvezetéket 1,5 milliárd forint értékben.

Az MVM-csoport a regionális szerepvállalás mellett célul tűzte ki, hogy a nemzetközi piacokon erősítse jelenlétét, összhangban a kormány által meghirdetett keleti nyitással – közölte az elnök-vezérigazgató.

Az MVM OVIT árbevétele éves szinten 50 milliárd forint, 1600 munkavállalót foglalkoztat, és rendelkezik azokkal az iparági tapasztalatokkal, amelyek szükségesek sikeres külföldi energetikai infrastrukturális beruházások végrehajtásához – ismertette.

Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja kiemelte: az elmúlt tíz évben megerősödtek a magyar-jordán gazdasági, kereskedelmi, idegenforgalmi és felsőoktatási kapcsolatok, Magyarország ezt tovább erősítheti. A tiszteletbeli konzul úgy fogalmazott, hogy a magyar cégeknek érdemes Jordániára figyelniük úgy is, mint logisztikai bázisra a Közel-Keleten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.