70 ezer embert mozdított meg a szemétszedés szombaton

A negyedik alkalommal meghirdetett TeSzedd!-en rekordszámú önkéntes vesz részt.

SZN
2014. 05. 10. 11:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vámosi Oszkár kiemelte, hogy az idei akcióban rekordot döntött mind a jelentkezők, mind a létrehozott találkozási pontok száma: a három nap alatt országszerte mintegy 1500 településen, több mint 1800 találkozási ponton dolgoznak az önkéntes szemétgyűjtők. Hozzátette: még vasárnapra is több tízezer közreműködőre számítanak, Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalmában előzetesen mintegy 120 ezer ember jelezte részvételét, és összesen 180-200 ezer résztvevőre számítanak. A rendezvény lebonyolításához 170 ezernél is több zsákot, és kesztyűt kellett kiosztaniuk a szervezésben az OHÜ-t segítő közreműködő hatóságoknak, háttérintézménynek.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára hangsúlyozta: a természeti erőforrások megőrzése kiemelt fontosságú. Szavai szerint ha kizsigereljük a természeti erőforrásokat, a vizet, a talajt, a levegőt, a mezőgazdaság adta lehetőségeket, akkor a nemzetgazdaság nem tud működni. Az akció 200-300 ezer önkéntest mozgat meg, akik a „nemzet élcsapatát jelentik\", tudatosságukon túl idejüket szánják önként a szemét összegyűjtésére.

Magyarországon erősödik a környezettudatosság: 2007-2013 között végzett közvélemény-kutatási adatok szerint a magyar lakosság 97 százaléka a környezetvédelmet kiemelt fontosságúnak tartja – ismertette. Az államtitkár elmondta, hogy a kormány célja a környezettudatosságra nevelésen túl olyan gazdasági ösztönzők kialakítása rendeleteken keresztül, amelyek miatt nem éri meg a cégeknek felesleges göngyöleget vagy csomagolóanyagot használni. Ha mégis kikerült a környezetbe, akkor pedig megérje az embereknek összegyűjteni azt. Közlése szerint előkészítés alatt áll egy, a használt elektronikai és elektromos eszközök visszavételét ösztönző rendelet.

Ksenija Skrilec, a Szlovén Köztársaság magyarországi nagykövete, aki díszvendégként vett részt az eseményen, kiemelte: Szlovéniában is tartottak hasonló akciót, Takarítsuk ki Szlovéniát egy nap alatt címmel, és a programban az országban 200 ezer önkéntes 20 tonna szemetet gyűjtött össze.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy Budapest fenntartható módon fejlődik a kormányzat rendszerszintű gondolkodásának köszönhetően. Példaként említette, hogy az elindult csatornázási programokban másfél éven belül a budapesti háztartások 95 százaléka már be lesz kötve a szennyvíztisztító telepekre, és a kötöttpályás közlekedési eszközöket is környezetbarát módon fejlesztik.

Ughy Attila, Pestszentlőrinc–Pestszentimre polgármestere kiemelte: a XVIII. kerület rendelkezik a legnagyobb összefüggő erdőterülettel, a mintegy 500 hektáros terület a „pesti oldal zöld tüdeje\". Reményeik szerint a következő években a kerületi erdőkben számos új, a városi emberek számára kikapcsolódási lehetőséget biztosító tornapálya, kirándulóhely létesül.

Az akció fővárosi megnyitóját a XVIII. kerületi Kapocs Magyar-Angol Két Tannyelvű Általános Iskolában tartották, amelynek összesen több mint 300 diákja, tanára gyűjtötte a szülőkkel közösen a szemetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.