A múlt heti vihar a gyümölcsöt sem kímélte

A korábban jelzett rekord helyett csak jó közepes termés várható a magyarországi gyümölcsösökben.

WL
2014. 05. 21. 13:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke elmondta: a gyümölcsösökben a szakemberek most mérik fel a károkat, és várhatóan a hónap végére vagy június elejére végeznek. Ekkorra várható a teljes termésbecslés is.

A viharos időjárás főként az ország nyugati területein okozott nagyobb károkat az ültetvényekben, amelyekben emiatt sok gyümölcs lehullott. Főként a korai fajták károsodtak jelentősen. A mostoha időjárást a korai meggy sínylette meg a leginkább, de az alma, a szilva és a kajszi ültetvények is.

A FruitVeB elnöke beszélt arról is: már a vihar előtt több helyen volt jégverés, ami szintén károkat okozott. Emellett egyes térségekben a homokverés okozott gondot. A korai cseresznyénél vízkár is jelentkezett, a sok csapadék miatt a cseresznyeszemek megrepedeztek. Volt olyan dinnyetermelő a Balaton környékén, akinek a szélvihar okozott jelentős kárt. A gyümölcsösöknek önmagában a hirtelen hőmérséklet-változás sem tett jót.

Az elnök elmondta: kevesebb lesz az első osztályú gyümölcs az idén. A károk az országban nyugatról keletre haladva csökkennek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a korábbi kedvező időjárás miatt a szezon előrébb tart, ami azt jelenti, hogy már most tudnak a termelők szállítani árut az áruházláncokba. Nehézséget jelent ugyanakkor számukra, hogy az áruházakban nagy a külföldi gyümölcskínálat, ami rontja a belföldi termelők értékesítési lehetőségeit. Ezért célszerű volna az elnök szerint, ha a nagy áruházláncok belföldről rendelnének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.