A növekedés folytatódni fog

Az ipari termelésről szóló adatok a kormány aktív iparpolitikájának sikerét mutatják – írja közleményében az NGM.

MNO
2014. 05. 14. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szatmáry Kristóf a legfrissebb KSH-adatokat kommentálva kiemelte, hogy az ipari termelés év eleje óta tartó kimagasló teljesítménye elsősorban a járműgyártásnak és az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak jelentős növekedésének köszönhető, ugyanakkor az államtitkár szerint örvendetes tény az is, hogy három év elteltével az elektronikai ipar kibocsátása ismét bővülni tudott.

Szatmáry úgy látja, hogy az ipar egészséges szerkezetű bővülését mutatja, hogy a feldolgozóipar tizenhárom alága közül már tizenegy alágban regisztráltak termelésbővülést, továbbá az is, hogy az első negyedév során Magyarország minden régiójában nőtt az ipar.

 

Az államtitkár a márciusi adatok közül a járműgyártás 28,3 százalékos, az elektronikai fogyasztási cikkek gyártásának több mint 20 százalékos és a gyógyszergyártás 25 százalékot meghaladó mértékű bővülését emelte ki. Szatmáry arra számít, hogy az ipar növekedése a következő hónapokban is folytatódni fog – ezt támasztja alá egyebek között a feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének 28,1 százalékos bővülése is. Ezen belül az új exportrendelések több mint 29 százalékkal, az új belföldi rendelések csaknem 20 százalékkal nőttek.

Szatmáry kifejtette: az elmúlt időszak adatai azt bizonyítják, hogy a korábbi évek ipart élénkítő politikája megalapozta a magyar ipar és gazdaság növekedését, ezért a kormány a jövőben is a termelőszektor megerősítésével, aktív iparpolitikával kívánja a magyar gazdaság jó teljesítményét tartósan fenntartani.

Varga Mihály korábban a kedvező adatot úgy kommentálta: ezek a számok azt jelzik, hogy van bizalom a magyar gazdaság iránt a hazai termelők és a külföldi beruházók részéről egyaránt. „Évek óta az egyik legjobb eredmény. Ez azt jelenti, hogy van bizalom a magyar gazdaság iránt. Hiszen aki termel, többet termel, az abban is bízik, hogy ezt el bírja adni. Akár belföldön, akár külföldön. A magyar gazdaságban pont ez történik. A belső kereslet növekedésével egyre inkább ez a láb is erős a magyar gazdaságban, a kivitel pedig változatlanul az egyik húzóágazata a magyar növekedésnek” – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.