Álellenőrök bírságolják a kereskedőket

A hivatalosnak tűnő igazolványt felmutató ellenőrök helyszínen fizetendő bírságként százezer forintot kértek el.

2014. 05. 10. 5:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy benzinkúton üzemelő shop, illetve egy vidéki virágüzlet tulajdonosa is azt közölte lapunkkal, a hivatalosnak tűnő igazolványt felmutató ellenőrök helyszínen fizetendő bírságként százezer forintot kértek el azért, mert állításuk szerint törvénysértő, ha a kereskedő pénzváltással foglalkozik. – Az egyik szállítónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy ne váltsunk pénzt senkinek, mert a NAV revizorai most azzal járják az országot, hogy a jóhiszeműen eljáró, segítőkész kereskedőket büntetik emiatt – hívta fel a figyelmet az egyik internetes fórumon egy másik vállalkozó.

Úgy tűnik, súlyos átverésről van szó, s a NAV nevében közönséges csalók próbálják kihasználni a vállalkozások tájékozatlanságát. Ugyanis mivel ezekben a hétköznapi esetekben nem devizaátváltásról van szó – mely valóban engedélyhez kötött tevékenység, ráadásul a jutalék felszámítása miatt anyagi hasznot eredményez az ezzel foglalkozó vállalkozásnak –, a forint átváltása forintra semmilyen jogszabályba nem ütközik. Vagyis emiatt egyetlen hatóság sem jogosult a kereskedők megbüntetésére.

Megkerestük az adóhivatalt is az ügyben, ahol azt közölték: nincs tudomásuk efféle ellenőrzési gyakorlatról, miszerint a revizorok próbavásárlásaik során a nagyobb címletek kisebbre történő váltásáért büntetést helyeznének kilátásba. A NAV sajtóosztályán azt is megerősítették, hogy az adóhivatal eleve csak olyan pénzügyi műveleteknél jogosult ellenőrzést végezni, amelyek a kereskedőnek pluszbevételt jelentenek, vagyis adókötelezettséget vonnak maguk után.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szombati számában olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.