Átadták a Díj a sikeres vállalkozásokért-elismeréseket

Varga Mihály az EPCOS Kft.-nek, a Mirelite Mirsa Zrt.-nek és az OptoForce Kft.-nek adta át a díjakat.

MD
2014. 05. 08. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A díjak odaítélésének egyik legfontosabb célja, hogy nyilvánosságot teremtsenek a sikeres vállalkozásoknak. Azokat a cégeket kívánják elismerni, amelyek munkájukkal, eredményeikkel hozzájárultak a magyar gazdaság fejlődéséhez – mondta Varga Mihály. Hangsúlyozta: amikor egy vállalkozás elindít egy fejlesztést, bíznia kell a jövőben: nemcsak a termékben, hanem magában és a vállalkozást körülvevő környezetben is.

A miniszter szerint az elmúlt hónapokban erősödött a bizalom, ezt jelzi az is, hogy a Német–Magyar Kereskedelmi és Iparkamara legutóbbi felmérése szerint egyre több vállalkozás kíván beruházni a magyar gazdaságba, bővíteni a foglalkoztatottak számát, és a válaszadók háromnegyede újra Magyarországon fektetne be. Hozzátette, a bizalom erősödését nemcsak a Magyarországon működő külföldi cégek ismerik el, hanem az Európai Bizottság legutóbbi országjelentése és különféle elemző intézmények anyagai is ezt tükrözik vissza.

„A hónap beruházója” elismerést elnyert EPCOS Kft. a nyugat-magyarországi autóipar egyik meghatározó szereplője, amely húszéves történetének legnagyobb beruházását jelentette be a közelmúltban. Varga Mihály kiemelte: nagyon fontosnak tartja, hogy ebben a szektorban további fejlesztések legyenek.

Az elektronikai alkatrészgyártó vállalat 10,5 milliárd forint összértékű beruházása eredményeként autóipari fejlesztő- és gyártóközpontot hoz létre Szombathelyen, és 220 új munkatárs felvételét tervezi. A kft. bővíti már jelenleg is közel 150 fős kutatás-fejlesztési részlegének létszámát is. A cég az elmúlt években évi mintegy egymilliárd forinttal növelte K+F ráfordításait, árbevétele öt százalékát erre fordítja.

„A hónap kis- és középvállalkozása” díjat elnyert Mirelite MIirsa Zrt. családi vállalkozásként működik, kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával állít elő kiváló minőségű gyorsfagyasztott termékeket, s megalakulása óta számos hazai és nemzetközi díjat nyert el. A cég 1984-ben kezdte meg működését Albertirsán, 1992-től a német Schöller vállalatcsoport, majd 2001-től a Nestlé csoport leányvállalataként működött, és 2003-tól került százszázalékos magyar tulajdonba. Ezt követően bővíteni kezdett és újabb hűtőházat vásárolt Domoszlón, majd Miskolcon.

„A hónap induló vállalkozását”, a OptoForce Kft.-t 2012-ben alapították, két fő termékének – a 3D-s erőmérő szenzor és a programozhatóan rugalmas mozgatómotor – prototípusait a cég két alapítója, Tar Ákos és Veres József doktori tanulmányaik alatt fejlesztették ki. Kutatási területük a robotok járása volt, azonbelül arra koncentráltak, hogyan tehető stabilabbá és ruganyosabbá a járás.

Szükség volt egy olyan érzékelőre, amely nem csupán azt képes detektálni, hogy a robot talpa éppen csak hozzáér a talajhoz, hanem azt is képes elviselni, amikor a robot eldől vagy esetleg ugrásból a talajra érkezik, ugyanakkor lépés közben érzékeli az esetleges megcsúszásokat és azok irányát is. Ezt szolgálja a 3D-s erőmérő szenzor. Veres József egy olyan motort készített, amely adaptívan képes reagálni a környezetére, visszahajlik, akárcsak az emberi ízületek.

A fiatal csapat 2012-ben elnyerte a StartUp Underground, a Magyar Innovációs TechShow és a Conference in Cyberspace első helyezéseit, ami nagyban segített a befektetők felkutatásában. 2012 végén sikerült megállapodniuk a Finext StartUp és a Day One Capital nevű hazai befektetőcsoportokkal, ami lehetővé tette előbb a termékek piacképessé tételét, majd piacra vitelét. A szenzor tömeggyártásának előkészítése jelenleg folyik, várhatóan még májusban elkészülnek az első sorozatban gyártott darabok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.