Átalakítaná a minimálbér számítását egy uniós szervezet

Az uniós tagországok mindegyikében a helyi átlagbér legalább 50 százalékára módosítanák a minimálbért.

KG
2014. 05. 26. 5:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Heeger, a Független Szakszervezetek Európai Szövetsége (CESI) főtitkára a lapnak elmondta: ehhez minden tagállamban figyelembe kellene venni a helyi gazdasági viszonyokat: a bruttó nemzeti összterméket, az inflációs rátát. A szakszervezetek és a mindenkori kormányok között így elegendő lenne évente egyszer áttekinteni a bérek kérdését.

Magyarországon a bruttó minimálbér 101 500 forint, ami 44 százaléka a bruttó 230 000 forintos átlagkeresetnek.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára a lapnak elmondta, hogy a szervezet már évek óta lobbizik azért, hogy Magyarországon is ilyen számítási módszert alkalmazzanak. A szakszervezeti vezető szerint a kormánnyal korábban kezdett egyeztetés az idén folytatódhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.