Áthárított banki kockázatok

Magyarországon még mindig hat százalék feletti a devizaalapú hitelek kamatszintje.

Hajdú Péter
2014. 05. 08. 4:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a bankok korábban a rémisztően magas országkockázati felárral (CDS), illetve a svájci frank és az euró irányadó kamatlábának magas szintjével magyarázták, miért nem tudnak engedni a devizahitelek kamataiból, manapság inkább arra hivatkoznak, hogy „piaci tényezők összességének” szem előtt tartásával alakítják azok nagyságát – mi legalábbis efféle semmitmondó válaszokat kaptunk a megkérdezett pénzintézetektől. Érthető is, hogy új magyarázattal álltak elő, hiszen az Azénpénzem.hu pénzügyi szakportál gyűjtése szerint hazánk CDS-árazása a 2011. novemberi 640-ről 200 pontra esett. A svájci frank irányadó kamata 2007 márciusa óta 2,5-ről 0,2 százalékra, az euróé pedig 4-ről 0,6 százalékra mérséklődött.

 

Ehhez képest a hazai bankoknál a devizahitelek kamata alig változott. A svájcifrank-alapú hitelek átlagos kamata a 2012. szeptemberi 6,38 százalékos csúcsszintről idén márciusra 6,29 százalékra mérséklődött, az euróalapú hitelek kamata pedig a 7,41 százalékos csúcsról 7,08 százalékra esett vissza.

Semmi nem korlátozza a bankokat a két évvel ezelőtt kötelezővé tett referenciakamat bevezetése előtt felvett hitelek esetében a kamatok alakításában – mondta a Magyar Nemzet kérdésére a BankRáció.hu elemzője. Gergely Péter arra is fölhívta a figyelmet, hogy a magyar gazdaság pénzügyi stabilitását jelző olyan mutatók, mint az országkockázati felár (CDS) 2011–2012-es esése után sem csökkentek érezhetően a hitelkamatok. Minden bizonnyal ez is hozzájárult, hogy a magyar kormány 2012. április elsejétől a referenciakamat bevezetésével korlátozta a pénzintézetek kamatemelésének mértékét. (Ennek lényege, hogy a csökkenő alapkamathoz igazodó budapesti bankközi forint hitelkamatlábhoz – BUBOR – kell kötni a felszámított hitelkamatot, s erre csak korlátozott mértékben tehetik rá saját felárukat, azaz hasznukat a bankok.)

Akad olyan bank is, amelyik a bedőlő hitelek magas arányával magyarázza, hogy nem tud engedni kamataiból. Gergely Péter szerint az átlag ügyfél joggal mondhatja, hogy miután a bank a hitelbírálat során minden hitelfelvevőt megvizsgált, vállalnia kellene a felelősséget a nem fizetők fizetésképtelenségéért. Ennek terheit ne akassza a becsületesen fizetők nyakába. A szakértő szerint a megoldást az jelenthetné, ha a kormány tervei szerint a lehető leggyorsabban át lehetne váltani a devizahiteleket forinthitelekké, akkor ugyanis a bankoknak már kötelező lenne a referenciakamatot alkalmazniuk az új szerződésekben, s így vége lenne a magas kamatszintnek. Ráadásul az egyszerű ügyfél is követni tudná, miként alakulnak a törlesztőrészletei. Mindehhez persze szükség lenne a Kúria mihamarabbi döntésére, hogy az Európai Bíróság iránymutatása alapján határozzon, miként változtathatja meg a kormány az egyoldalú szerződésmódosításra és az árfolyamrés alkalmazására vonatkozó jogszabályokat.

Részletek a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.