Górcső alatt a banki tájékoztatás

Csak a Kúria egyértelműsítő határozata kell, hogy kiderüljön, milyen keretek közt alakíthatja ki a Parlament a devizakérdést végérvényesen rendező jogszabályt.

Magyar Nemzet
2014. 05. 05. 3:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára elmondta, a jogalkotás folyamán figyelembe vehetik azt is, vajon a bankok megfelelően tájékoztatták-e ügyfeleiket arról, számukra mekkora kockázattal jár a devizahitel felvétele, tisztában voltak-e minden részlettel és azzal, hogy a helyzet rosszabbra fordulásakor miképpen oszlik meg a kockázat a pénzintézet és az adós között.

A devizahitel-szerződések egy másik problémás eleme az árfolyamrés alkalmazása, vagyis az a gyakorlat, amikor a pénzintézet a hitelt a svájci frank, az euró vagy a japán jen eladási árfolyama alapján folyósította, de a törlesztőrészleteket már vételi árfolyamon számítja ki. Ezzel kapcsolatban Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke elmondta, hogy az Európai Bíróság múlt heti ítéletében világossá tette, hogy a magyar igazságszolgáltatás vizsgálhatja ezt a kérdést, és a nemzeti jog alkalmas arra, hogy a Kúria döntést hozzon erről.

 

Részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.