Az S&P felminősítette Romániát

A Standard & Poor’s a javuló román adósságdinamikával és a térségi átlagnál jobb gazdasági kilátásokkal indokolta a lépést.

2014. 05. 16. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy az eddigi „BB plusz/B”-ről egy fokozattal „BBB mínusz/A-3”-ra javította a devizában és helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű román államadósság besorolásait. Az osztályzatok kilátása stabil.

A „BBB mínusz” a hitelminősítők osztályzati módszertanában a befektetési ajánlású besorolási sáv alsó széle. Románia hosszú lejáratú szuverén kötelezettségeinek besorolása eddig a spekulatív – vagyis befektetésre nem ajánlott – kategóriában volt a Standard & Poor’s listáján.

Az S&P pénteki osztályzatjavítása nyomán Romániát immár mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő befektetési ajánlású besorolással tartja nyilván. A Fitch Ratings szintén „BBB mínusz”, a Moody’s Investors Service ugyanennek megfelelő „Baa3” osztályzatot tart érvényben a román államadósságra.

A Moody’s április végén stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról Románia államkötvény-osztályzatának kilátását, azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy az idén folytatódik a román makrogazdasági mutatók tavaly kezdődött javulása. A cég ezzel levette a napirendről a befektetési ajánlású államadós-besorolás megvonását Romániától.

A Standard & Poor’s azzal a várakozásával indokolta Románia pénteki felminősítését, hogy a román gazdaság a következő években a térségi átlagnál gyorsabb ütemben növekszik, és folyamatosan csökkenti külső adósságrátáját.

A cég előrejelzése szerint a román hazai össztermék (GDP) a 2014–2017 közötti időszakban évente átlagosan 3 százalékkal bővül. Jóllehet ez lassabb a 2009-ben elhatalmasodott pénzügyi válság előtti ütemeknél, de így is meghaladja az összes térségi gazdaság ugyanerre az időszakra várt átlagos növekedését – áll a Standard & Poor’s elemzésében.

A hitelminősítő szerint ez jelzi, hogy a román gazdaság ismét „viszonylag egészséges”, bár az egy főre jutó nemzeti jövedelem az idén még mindig csak a válság előtt, 2008-ban mért legutóbbi csúcsot éri el.

A csökkenő román folyómérleg-hiány egészségesebb külső adósprofilt is tükröz. Románia külső adósságállománya ennek alapján bizonyosan tovább csökken: a GDP-arányos nettó külső adósságráta – amely 2012-ben 22 százalékon tetőzött – 2015-ben várhatóan már csak 15 százalék lesz a Standard & Poor’s előrejelzése szerint.

A cég kiemeli, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tavaly szeptemberben kötött, két évre szóló elővigyázatossági készenléti megállapodás óta Románia két felülvizsgálaton esett túl, és mindkettő visszaigazolta az államháztartási konszolidációs folyamatot. E folyamat alapján a Standard & Poor’s azt jósolja, hogy a román államháztartási hiány középtávon a GDP-érték két százalékához közel, de az alatt marad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.