Brüsszel szerint hitelesek a magyar számok

A bizottság a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatot fenntarthatónak ítéli meg.

LR
2014. 05. 05. 20:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca közleménye rámutat: a brüsszeli testület 2014-re a kormányéval egyező mértékű gazdasági növekedést vetít előre, idén 2,3 százalékos, jövőre pedig 2,1 százalékos bővülést jósol Magyarországnak, ami meghaladja az uniós átlagot. Kitérnek arra: Magyarországon a folyó fizetési mérleg többlete továbbra is jobb az Európai Unió átlagánál. Az unió GDP-arányos adósságrátája közel 10 százalékponttal nagyobb, mint a magyar érték. Az Európai Bizottság a foglalkoztatás és az aktivitás további emelkedésére, illetve a munkanélküliségi ráta 9 százalék alá süllyedésére számít, elismerve a kormány munkaerő-piaci aktivitást ösztönző intézkedéseinek eredményességét, illetve a megerősödő versenyszféra foglalkoztatást bővítő képességét.

A közleményben kitérnek arra, hogy Brüsszel a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatot fenntarthatónak ítéli meg, mivel a belső kereslet élénkülésével párhuzamosan a külkereskedelmi többlet továbbra is magas marad, hasonlóan az ország finanszírozási képességéhez. A bizottság a téli előrejelzéséhez képest javította az államháztartási prognózist, 2014-ben és 2015-ben most a konvergenciaprogramban kitűzött célokkal egyező hiányt várnak, megerősítve a program tarthatóságát – olvasható az NGM közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.