Csökkentek az élelmiszerárak

Ennek egyik oka, hogy Kína és Oroszország jelentősen visszafogta a tejtermékek vásárlását.

NT
2014. 05. 08. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index áprilisban 209,3 pont lett, ami 3,5 ponttal (1,6 százalékkal) alacsonyabb a márciusi 212,8 pontnál. Egy évvel korábban, 2013 áprilisában a mutató jóval magasabban, 215,5 ponton állt.

Az indexet egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői.

Tavaly összességében 1,6 százalékkal mérséklődtek az élelmiszerárak, ezen belül csökkent az olajos magvak, a cukor, és a szemes termények ára, nőtt viszont a tejtermékeké és a húsféléké.

A FAO csütörtökön a szemes termények idei globális termésmennyiségére vonatkozó előrejelzését 2,521 milliárd tonnáról 2,458 milliárd tonnára  változtatta, ami azonban így is minden idők második legnagyobb termése lehet.

A FAO ezzel egy időben 702 millió tonnáról 701,7 millió tonnára  csökkentette az idei globális búzatermésre vonatkozó előrejelzését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.