Döntött a Kúria: nem lesz népszavazás Paksról

Szigetvári Viktor és Jávor Benedek kezdeményezése a választási bizottság után most a Kúriánál is elhasalt.

NT
2014. 05. 07. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megírtuk, milliókat keresett a paksi bővítés farvizén Szigetvári Viktor cége 2008–2009-ben. A Bajnai Gordon-féle Együtt–PM jelenlegi társelnöke – a Szonda Ipsos két vezetőjével együtt – 2007-ben hozta létre a Szigetvári és Társai Kommunikációs Kft.-t, amely 2008 augusztusában bruttó 2,7 milliós, majd 2009 márciusában bruttó 2,8 milliós – összesen bruttó 5,5 millió forintos – megbízást kapott a Magyar Villamos Művektől.

 

A szerződéseket Szigetvári Viktor, illetőleg a villamos művek akkori vezérigazgatója, Mártha Imre írta alá. Feladatuk mindkét esetben az volt, hogy egy egyszeri, reprezentatív telefonos közvélemény-kutatást készítsenek 1200 ember megkérdezésével arról, mi a véleményük a paksi atomerőmű tervezett új blokkjának építéséről, a paksi üzemidő meghosszabbításáról, illetőleg általánosságban a hazai villamosenergia-szolgáltatásról.

Miközben Szigetvári cége 2008–2009-ben még kommunikációs stratégiát dolgozott ki a paksi bővítés támogatására, aközben a bővítést lehetővé tevő idei magyar–orosz államközi egyezményt már élesen támadta. Sőt, Jávor Benedekkel közösen népszavazást kezdeményezett. Az általuk benyújtott kérdés úgy hangzott: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az államadósságot növelő hitelből ne épüljenek új atomerőművi blokkok Magyarországon?\" Meg kell említeni azt is, hogy Jávor a kritikák mellett a Hír Televízióban arra már nem tudott választ adni, hogy mi tudná kiváltani a paksi atomerőmű kapacitásait, beismerte: jelenleg nem áll rendelkezésre annyi megújuló energiaforrás, amely helyettesíteni tudná az atomot.

Miután a Nemzeti Választási Bizottság februárban elutasította ezt arra hivatkozva, hogy alaptörvény-ellenes nemzetközi szerződésbe foglalt kötelezettségről népszavazást tartani, most a Kúria is döntött. Egyetértésben az NVB-vel, szintén alaptörvény-ellenesnek ítélt egy esetleges népszavazást. A közlemény szerint a Kúria rögzítette, hogy az alaptörvény alapján nem bocsátható népszavazásra olyan kérdés, amely hatályos nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségre, illetve az e kötelezettséget is tartalmazó törvények tartalmára vonatkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.