Egy százalékokból törleszthetik a köztartozást

A köztartozást felhalmozó civil szervezetekhez is eljutnak a személyi jövedelemadóból származó felajánlások.

KG
2014. 05. 26. 6:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a civil szervezetnek köztartozása van, az adóhatóság a felajánlott összegből kiegyenlíti az általa nyilvántartott köztartozást, majd a megmaradó összeget átutalja a szervezetnek – tudta meg az újság a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).

Az adózók által felajánlott összeg korábban a költségvetésbe került, ha a civil szervezetnek köztartozása volt. Az adóhatóság adatai szerint 2014-ben 1444 civil szervezet volt kizárva a kedvezményezettek közül.

Tavaly csaknem egymilliárd forint támogatástól esett el a nonprofit szektor, nemcsak a köztartozások miatt, hanem mert sok esetben a hibásan kitöltött vagy határidő után elküldött adónyilatkozatok okoztak gondot. Gyakran előfordul az is, hogy a kedvezményezett adószámát hibásan tüntetik fel, de arra is volt példa, hogy valaki ugyanazon kedvezményezetti körből választ két szervezetet, ebben az esetben azonban mindkét felajánlás érvénytelennek számít – ismerteti az újság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.