Élénkült a forgalom a használtlakás-piacon

Az első negyedévben 20 ezer ingatlan cserélt gazdát, 10 százalékkal több, mint egy éve.

MD
2014. 05. 11. 6:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A saját adatokból készített kitekintés azt mutatja, hogy az elmúlt egy évben estek a hozamok: aki például egy éve bérbeadásra vásárolt egy 50 négyzetméteres panellakást a fővárosban, az 8,29 százalékos hozamot érhetett el azon. Az idén, az első negyedév végén a hozam már csak 7,91 százalék volt. Még nagyobb a hozam csökkenése a 60 négyzetméteres budapesti téglalakásnál: 8,53 százalékról esett 7,21 százalékra. A keleti megyékben egy 50 négyzetméteres panellakás hozama 10,25 százalékról esett 9,05 százalékra.

Az Otthon Centrum a felméréseiben kétféle árengedményt különböztet meg. Az első a meghirdetés során végrehajtott engedmény, míg a második a vevő által a szerződéskötéskor elért árcsökkentés. Országos átlagban tavaly az első negyedévben a teljes árengedmény 10,3 százalékos volt a panellakásoknál, az idén ez leesett 7,81 százalékra. A téglalakásoknál 13,5-ről 11,46 százalékra esett a teljes árengedmény. A tégla családi házaknál viszont alig volt változás: a múlt évi első negyedéves 17,98 százalék helyett 17,36 százalék volt az árengedmény az idén. Az árengedmény nagyobb hányada – általában a kétharmada – esett a szerződéskötéskori alkura.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.