Évtizedes fordulat a lakásépítésben

Újabb adat jelent meg tegnap, amelyik azt mutatja: véget ért a gazdasági válság Magyarországon.

2014. 05. 06. 3:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1654 dokumentum húszszázalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint egyébként 2014 januárja és márciusa között összesen 1692 új lakás készült Magyarországon. A növekedés hátterében elsősorban nem a magánerős beruházások, hanem a vállalkozások által megépített, értékesítésre szánt ingatlanok állnak. Erre utal az is, hogy az új lakások teljes állományán belül nőtt a többszintes, több otthonból álló épületek aránya.

Az első negyedévi adatokkal kapcsolatban Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke lapunknak elmondta: bár egyelőre  nem beszélhetünk robbanásszerű növekedésről a hazai lakásépítés terén, a tavalyi katasztrofális év után végre elindult a felfelé vezető úton az ágazat. A szakember megjegyezte, ha a növekedés az egész évben folytatódik, akkor a 2013-ban mért 7293 darabos mélyponttal szemben az idén már 8-10 000 lakás épülhet Magyarországon.

Tolnay Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy a kedvező adat közvetett módon a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának köszönhető. Mivel ebbe a programba bekerültek az ingatlanfejlesztések is, a cégek olcsó hitelhez juthattak, amelynek segítségével befejezhették a válság alatt félbehagyott építkezéseiket is, a lakásokat pedig várhatóan értékesíteni is tudják majd. A lakosság építési szándéka egyelőre annak ellenére is alacsony, hogy a piacon jelentősen csökkentek a hitelkamatok. Ugyanakkor a reálkeresetek emelkedése és a családi megtakarítások bővülése hosszú távon arra ösztönözheti a polgárokat, hogy  megvalósítsák korábbi építési terveiket.

 

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület szerint az idei év második negyedében nem várható az első három hónaphoz hasonló markáns növekedés. – Viszont ha a trend egész évben kitart, 2014-ben összesen tizenegyezer lakás épülhet fel – hívták fel a figyelmet.

A teljes cikk a keddi Magyar Nemzetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.