Felminősítették Görögországot és Spanyolországot

Jobb adósosztályzatot kapott pénteken a nemzetközi hitelminősítőktől az euróövezeti periféria két gazdasága, Görögország és Spanyolország.

NT
2014. 05. 23. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögország hosszú távú szuverén besorolását a Fitch Ratings minősítette fel az eddigi B mínuszról egy fokozattal, B-re. Azzal indokolta a lépést, hogy Görögország túljutott az államháztartási kiigazítás legnagyobb kihívásokkal járó szakaszán, és tavaly a görög államháztartás kiigazított elsődleges egyenlege a hazai össztermék (GDP) 0,8 százalékának megfelelő többletben zárt.

A Standard & Poor’s a spanyol hosszú és rövid futamidejű államadósság osztályzatát javította az eddigi BBB mínusz/A-3-ról egy fokozattal, BBB/A-2-re, a spanyol gazdaság javuló növekedési kilátásaira hivatkozva. A cég a 2014–2016-os időszak éves átlagos spanyol GDP-növekedésére szóló előrejelzését 1,2 százalékról 1,6 százalékra emelte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.